Toyota får ny toppsjef

Akio Toyoda, barnebarnet til Toyotas grunnlegger, skal lede den japanske bilgiganten gjennom den verste krisen i selskapets historie. Det er 14 år siden et medlem av familien ledet selskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utnevnelsen av 52-årige Toyoda som ny toppsjef skjer på et tidspunkt hvor selskapet sliter med en betydelig nedgang i bilsalget. I fjor sank antallet solgte biler med 4 prosent, ifølge nye tall som ble lagt fram tirsdag, kort tid før valget av Toyoda ble offentliggjort.

Det dårlige salget har ført til at Toyota vurderer å si opp ytterligere 3.000 av sine deltidsarbeidere i Japan. Flere tusen har allerede fått beskjed om at det trolig ikke vil være arbeid å få etter mars i år.

Akio Toyoda skal etter planen tiltre som toppsjef etter at utnevnelsen er godkjent av aksjonærene til sommeren. Han er i dag viseadministrerende direktør og overtar etter Katsuaki Watanabe.

Det er første gang på 14 år at et medlem av Toyoda-familien får ansvaret for å lede selskapet, som ble grunnlagt av Akios bestefar Kiichiro i 1937.

I dag er det bare amerikanske General Motors som truer Toyotas status som verdens største bilprodusent. (©NTB)