SMADRET: En palestinsk jente står i ruinene av sitt eget hus i Gaza by mandag 19. januar.  (Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP / SCANPIX)
SMADRET: En palestinsk jente står i ruinene av sitt eget hus i Gaza by mandag 19. januar. (Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP / SCANPIX)

- Ti ganger verre enn et jordskjelv

Nord på Gazastripen er nesten alle hus, fabrikker og oliventrær jevnet med jorden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Dette er ti ganger verre enn et jordskjelv, sier Ashraf Faraj fra byen Jabalya.

Jabalya var blant byene som først ble invadert av israelske styrker i løpet av den 22 dager lange offensiven på Gazastripen.

I bydelene Qirem og Abed Rabbo er det flere hundre meter mellom hvert hus som fremdeles står. Flere titusener har mistet hjemmene sine, mens rundt 400 000 er uten vann i huset.

Ban Ki Moon til Gazastripen

Mens innbyggerne nå må begynne det tunge opprydningsarbeidet, har FNs generalsekretær Ban Ki-moon annonsert at han vil besøke Gazastripen i dag.

Illustrasjonsbilde.  (Foto: KHALED DESOUKI/AFP)
Illustrasjonsbilde. (Foto: KHALED DESOUKI/AFP)
Han skal se på skadene som ble gjort på FN-bygningene i området. Generalsekretæren har uttrykt både misnøye og sinne overfor Israel, etter at de bombet og beskjøt en FN-bygning og et sykehus på Gazastripen.

Les mer og se video: FN-kontor og sykehus i brann.

Ban Ki-moon blir den første internasjonale leder som besøker Gazastripen etter at Hamas jage Fatah på dør i juni 2007. Han skal senere besøke Sederot, den israelske byen som flere ganger har blitt rammet av raketter fra Hamas.

Vil koste milliarder å bygge opp

Tilbake i Jabalya står sivilbefolkningen igjen med flere spørsmål:

- Hvorfor ødela de alt, lurer Hassan, som i nabolaget går under navnet abu Rami.

En palestinsk gutt spiller fotball foran et ødelagt hus.  (Foto: JERRY LAMPEN/REUTERS)
En palestinsk gutt spiller fotball foran et ødelagt hus. (Foto: JERRY LAMPEN/REUTERS)
Det kan ta veldig lang tid før infrastrukturen blir bygget opp igjen på Gazastripen. FN anslår at det vil koste flere milliarder kroner å bygge opp det israelerne har ødelagt med sin krigføring.

Under et møte i Kuwait forrige uke, lovet den saudiarabiske kongen å bidra med en milliard dollar , nærmere sju milliarder norske kroner, til gjenoppbyggingen.

Irsrael ikke ute før Obama-innsettelse

Så langt virker det som om våpenhvilen holder. Det har ikke blitt skutt raketter mot Israel eller sluppet bomber fra Israelske fly det siste døgnet.

De israelske stridsvognene som søndag trakk seg ut av byen og flyktningleiren Jabalya, er stasjonert ved grensen noen hundre meter østover.

Israels statsminister har tidligere sagt at han vil trekke ut alle styrkene fra Gazastripen før Obama innsettes som president i USA. Nå sier en talskvinne at dette ikke kommer til å skje.

Palestinsk helsepersonell sier at 1300 palestinere ble drept under krigen, mens 5 500 ble skadd. 13 Israelere mistet livet.