Stanislav Markelov_croppet1
Stanislav Markelov_croppet1

Frykter for egen sikkerhet etter Moskva-drap

Mandag ble advokaten deres skutt ned og drept på åpen gate i Moskva. Nå frykter den tsjetsjenske familien bosatt i Norge for sitt eget liv og ønsker politibeskyttelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den kjente menneskerettighetsadvokaten Stanislav Markelov hadde akkurat hold pressekonferanse og var på vei hjem da han mindre enn én kilometer fra Kreml ble skutt i hodet og drept i verste gangsterstil. Journalisten Anastasia Baburova som spaserte sammen med advokaten fikk også en pistolkule i hodet da hun forsøkte å hjelpe. Hun døde noen timer senere på et sykehus i Moskva.

Fikk offiser dømt

I Florø mottok den tsjetsjenske familien Kungajev nyheten med vantro.

- Jeg trodde det det skulle klikke for meg da en journalist ringte meg fra Moskva og fortalte at Stanislav var drept, sier Visa Kungajev til tv2nyhetene.no.

Markelov har vært familiens bistandsadvokat helt siden 2000, da datteren, 18 år gamle Elza ble drept og voldtatt av en russisk oberst. I 2003 Ble Jurij Budanov uventet dømt for udåden - til 10 år i fengsel. Budanov er en av svært få russiske offiserer som er blitt dømt for overgrep etter Russlands kriger i Tsjetsjenia.

De siste månedene hadde advokat Markelov kjempet for å forhindre at Budanov skulle benådes og slippe å sone hele straffen. Men torsdag i forrige uke avgjorde retten likevel at Budanov skulle løslates, ett år før endt soningen.

Snakket om drapstruslene

Like før helgen snakket Visa Kungajev med advokaten sin i Moskva. De drøftet de hvordan de kunne anke løsløtelsen inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Men advokaten var engstelig.

- Stanislav fortalte meg at han hadde fått drapstrusler på sms. Han fikk beskjed om å droppe saken, eller bli drept, forteller Kungajev.

-Jeg sa til ham: 'Stanislav, det er for farlig. La oss droppe saken'.

Men advokaten hadde insisert på å fortsette. I dag, kl. 14 lokal tid ble truslene til virkelighet.

Visa Kungajev er overbevist om at drapet har sammenheng med Budanov-saken.

Ber om beskyttelse

Familien Kungajev fikk asyl i Norge i 2003. Siden den gang har de flere ganger opplevd å få truende telefoner fra russisktalende personer som sier de skal ta dem. Nå vil Visa Kungajev henvende seg til politiet for å få beskyttelse for seg og familien.

- Etter det som har skjedd i Moskva i dag, føler vi oss ikke trygge, sier Kungajev til TV2nyhetene.no.

Han sverger likevel på å fortsette kampen for at datterens drapsmann skal sone ferdig sin straff og håper nå å finne en vesteuropeisk advokat som vil ta saken.