Nye krisetall og ny krisepakke i Storbritannia

En mer deprimerende start på uken kunne britiske finansfolk neppe fått: I samme øyeblikk som regjeringen åpnet pengepungen for Storbritannias kriserammede banker, åpnet himmelens sluser seg over London.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Og mens regnet øste ned mandag, rant det inn nye dårlige nyheter fra banksektoren og varehandelen. Storbanken Royal Bank of Scotland (RBS) varslet et rekordtap på inntil 28 millioner pund eller 283 milliarder kroner for 2008.

Samtidig viste fersk statistikk at tallet på konkurser i detaljhandelen ble mer enn tredoblet fra 2007 til 2008.

Trøsten er at regjeringen i London varsler en ny hjelpende hånd til banker i vanskeligheter, etter at en første krisepakke viste seg å være for liten. Men statsminister Gordon Brown er like rundhåndet med kjeft som med penger.

– Jeg er rasende, fastslo han med uvanlig åpenhet på en pressekonferanse i London. Han snakket om «uansvarlig oppførsel» i RBS, der den britiske staten nå ser seg nødt til å øke sin eierandel fra 58 til 70 prosent.

I oktober i fjor pumpet den britiske staten 37 milliarder pund inn i landets kriserammede banker. Men det har ikke hatt så stor effekt som ønsket, og ferske tall viser at den britiske økonomien for første gang siden 1992 nå er i resesjon. (©NTB)