Petter Northug, Morten Aa Djupvik  (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Petter Northug, Morten Aa Djupvik (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)

- En kabal som ikke går opp

Landslagstrener Morten Aa Djupvik gruer seg til å vrake løpere til VM-laget i langrenn.

Mandag tok skiforbundet ut laget som skal gå verdenscup i estiske Otepää i helgen. Den 15 kilometer klassiske distansen blir en av de mest spennende noen sinne.

Med tanke på hvem som får gå samme distanse for Norge under VM i Liberec.

- Det blir et rotterace. Fire mann slåss i realiteten om to plasser, sier landslagstrener, Morten Aa Djupvik, til TV2 Sporten.

- En kabal
Eldar Rønning og Martin Johnsrud Sundby er allerede klare for distansen. De fire som kjemper om de to siste er Odd-Bjørn Hjelmeset, Jens Arne Svartedal, John Kristian Dahl, og Anders Aukland.

- Hvem som får plassen er helt åpent. Helgens renn vil avgjøre, slår Djupvik fast.

Det betyr i realiteten et nærmest amerikansk uttak. Greier en av de fire nevnte herrene å komme på pallen, vil VM-plassen trolig være sikret. Men likevel ikke garantert.

- Uttaket i sin helhet er en kabal som ikke går opp. Vi skal dekke alle distanser i VM, og damene ønsker også en ekstra plass. Det må tas med i vurderingen. Det eneste som er sikkert er at noen vil sitte skuffet hjemme, sier Djupvik.

Han vurderer kandidatene slik:

John Kristian Dahl: - Er den som har best internasjonale resultater, og hadde vært på laget om det ble tatt ut før NM. Anvendelig løper som også kan gå sprint, og sprintstafett. Formen på vei opp etter et litt skuffende Tour de Ski.

Jens Arne Svartedal: - Den med svakest resultater internasjonalt i år, men overbeviste i NM. Spesielt at han avgjør en sekundstrid til sin fordel teller positivt. Rutinert løper, som også kan brukes på stafett.

Odd-Bjørn Hjelmeset: - Har ikke levert noe så langt i år i verdenscupen, men det skyldes sykdom og astmaplager. Dette er på vei bort, og da vet vi hvor han står. En løper som alltid er i form i mesterskap.

Anders Aukland: - Har nest best resultater internasjonalt av de fire i år (11. plass i Davos). Gikk meget bra i NM, spesielt første del av jaktstarten der teknikken stemte godt.

Ofrer distanser
Landslagssjefen innrømmer også at 15 kilometeren vil bli prioritert foran andre distanser. Derfor ser han ingen betenkeligheter med å ta ut f.eks. Anders Aukland som bare er aktuell til denne distansen, og en eventuell stafett.

- Vi innser at alle vi stiller med på en 15 kilometer er medaljekandidater. Det kan vi dessverre ikke si om jaktstart og femmila. Derfor vil vi prioritere 15 kilometeren.

Det gjør det i neste omgang vanskeligere for skøytespesialister å få plass i troppen. En egen mann til å gå femmila, er trolig ikke prioritet. Det gjør at skiskytter Frode Andresen heller ikke ble tatt ut til å gå fellesstart i fristil i russiske Rybinsk om 14 dager.

- Nei, vi vet hva Frode står for. Om han er aktuell for femmila, så vil han "skjønnes" inn i troppen uavhengig av den distansen, mener Djupvik.

Rennet i Russland om fjorten dager blir siste sjanse for fristilsløpere som Tore Ruud Hofstad, Morten Eilifsen, og Tord Asle Gjerdalen til å gå seg til sikker plass i VM-troppen.

- Etter det rennet vil det meste være klart.

Strid om Northug
TV 2 Sporten har tidligere omtalt uenighetene mellom de ulike landslagstrenerne om foredlingen mellom damer, allround, og sprintherrene i troppen.

Morten Aa Djupvik mener Petter Northug er aktuell til å gå sprint i VM. Det er sprintsjef, Ulf Morten Aune, uenig i.

- Northug er ikke kvalifisert per i dag, sier Aune til TV2.

Men hvis Northug overbeviser på sprinten i Russland, kan han i frigjøre én plass til en allrounder på VM-laget.

- Det kommer garantert til å bli noen diskusjoner internt, ja, medgir Djupvik.

- Men jeg har mine ord i behold. Dette er virkelig en kabal som ikke går opp. Synd at Snåsamannen har sluttet å ta imot telefoner og besøk.