Vollheim gård i Søndre Land i Oppland. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
Vollheim gård i Søndre Land i Oppland. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Sendte sms til den dreptes familie

Skulle gi inntrykk av at Jan Petter Aarstad fortsatt var i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Påtalemyndigheten mener Knut Arne Thorstensen sendte en tekstmelding til den dreptes familie for å gi inntrykk av at Jan Petter Aarstad fortsatt var i live.

I tekstmeldingen, som ble sendt til Aarstads bror, sto det at Aarstad ikke ønsket å ha kontakt med familien fordi han drakk, og at all kontakt til Jan Petter Aarstad måtte gå via Thorstensen.

I sitt innledningsforedrag sa statsadvokat Thorbjørn Klundseter at de fem drapstiltalte gjorde alt for å gi inntrykk av at Jan Petter Aarstad var i live.

- De drapstiltalte har utnyttet drapet på Aarstad til sin fordel. De har hatt en økonomisk fordel, sa Klundseter i retten.

Økonomisk motiv

Berit Thorstensen, som politiet mener er hjernen bak de to drapene på Vollheim gård, skal ha hatt en dominerende rolle på gården. Jan Petter Aarstad var uføretrygdet og hadde utbetalt 15.000 kroner i måneden. Disse pengene skal ha blitt satt rett inn på Berit Thorstensens konto.

Og trygdepengene fortsatte å komme inn på kontoen også etter at Aarstad skal ha blitt dumpet i brønnen på gården i november 2006.

- Vi mener å kunne føre bevis for at drapet og skjulingen av liket har gjort det mulig å heve trygdepengene, sa Klundseter.

Pengene skal ifølge politiet ha gått med til matinnkjøp og narkotika.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I denne brønnen ble liket av Jan Petter Aarstad funnet. (Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2)
I denne brønnen ble liket av Jan Petter Aarstad funnet. (Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2)

Fanget på gården

Jan Petter Aarstad skal ifølge påtalemyndigheten ha gitt uttrykk for at han var redd da han bodde på Vollheim gård. Han skal ha følt seg som fanget på gården.

De fem tiltalte har ulike forklaringer på hva som har skjedd på det som omtales som «Skrekkens gård».

Berit Thorstensen hevder hun er uskyldig, og legger skylden for drapet på Jan Petter Aarstad på sin halvbror Knut Arve og sin kjæreste Ronny Kjeldsen.

Knut Arne Thorstensen erkjenner å ha vært med på drapet av Aarstad, men nekter for å ha drept Ragnar Abrahamsen.

De andre tiltalte nekter også for å ha noe med de to drapene å gjøre.

Endret forklaring

Berit Thorstensen nektet lenge for at hun visste hva som hadde skjedd med Jan Petter Aarstad. Hun har blitt avhørt av politiet fjorten ganger, men først i det åttende eller niende avhøret erkjente hun at hun visste hva som hadde skjedd med Aarstad.

Påtalemyndigheten mener at Berit Thorstensen, Knut Arne Thorstensen og Ronny Kjeldsen planla drapet på Jan Petter Aarstad i ett og et halvt år før han ble drept i november 2006.

- Det var snakket med utenforstående om at Aarstad skulle tas av dage, sa Klundseter i sitt innledningsforedrag.