Helsepersonell. (Foto: SCANPIX)
Helsepersonell. (Foto: SCANPIX)

– Behandlet som slaver

LO reagerer sterkt på at ukrainske helsearbeidere har jobbet for 100 kroner dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi aksepterer ikke at folk blir underbetalt verken i helsevesenet eller i noen andre yrker. Dersom du er i Norge og jobber skal du behandles som en arbeidstaker og ikke som slave, eller bli utnyttet på noen som helst måte, sier Helge Larsen, leder for Landsorganisasjonen (LO) i Haugesund, til NRK Rogaland.

I forrige uke ble det kjent at 24 ukrainske helsearbeidere siden november har jobbet for 100 kroner dagen i flere kommuner i Rogaland. Helsepersonellet var leid inn av firmaet Norsk Helsepersonell, og ingen av ukrainerne har arbeidstillatelse i Norge. Både Stavanger og Karmøy kommune avsluttet all kontakt med firmaet Norsk Helsepersonell etter at forholdene ble kjent.

Saken er sendt til Stortinget, og skal tas opp i spørretimen denne uken.

- De må få bli i Norge

Stortingsrepresentant Finn Martin Vallersnes (H) mener at de ukrainske sykepleierne må få bli i Norge til arbeidstillatelsene deres er klare.

- Det tar håpløst lang tid før de begynner på prosessen til de kommer ut med godkjenning, oppholdstillatelse og arbeidstillatelse. I en situasjon hvor vi sårt trenger arbeidskraft forventer vi at departementet og direktoratet legger opp til mye raskere saksbehandling. Derfor har jeg bedt våre folk i helsekomiteen på Stortinget å engasjere seg i det, sier stortingsrepresentant Finn Martin Vallersnes (H) til NRK Rogaland.

- Ment som en løsning

Administrerende direktør for Norsk Helsepersonell, Hildegunn Lindaas, sier at firmaet nå jobber med å finne ut av situasjonen. Lindaas forsikrer at pengene som helsearbeiderne fikk, var ment som en løsning på problemet.

- Vi betaler kost og losji fordi de ukrainske sykepleierne ikke har arbeidstillatelse. Derfor har vi etablert ordningen med å betale penger slik at de selv handler inn mat. Det høres fælt ut med hundre kroner dagen, men vi måtte løse situasjonen på en måte som gjorde at de var ivaretatt og fikk handlet seg mat, sier Lindaas.

Krever redegjørelse

Også SV har reagert sterkt på at Stavanger kommune har ansatt folk på slike betingelser. Partiet krever redegjørelse fra kommunen.

- Det er helt uakseptabelt at Stavanger kommune som aktør havner i en slik situasjon. I Stavanger kommune skal man vite hvem man forhandler med og hvilke avtaler leverandører og underleverandører har, sier Marsela T. Molina (SV) til aftenbladet.no.