Prosjekt X
Prosjekt X

Et oppdrag for livet

Ti nordmenn reiser til Tsumeb i Namibia (Afrika) for å bygge en ny barnehage for barna i slummen - og de har bare fire uker på oppdraget.

- Dette er en gjeng med veldige forskjellige mennesker. Jeg er veldig imponert over at de setter av en måned av livet sitt til å bidra for å hjelpe barna i slummen. Deltagerne skal bo og jobbe sammen 24 timer i døgnet med alle utfordringer det medfører på godt og vondt, sier programleder Sarah Natasha Melbye

Den nye barnehagen skal huse 120 barn fra slumområdet Soweto. Bygget skal oppføres i samarbeid med SOS barnebyer, og vil bli drevet av hjelpeorganisasjonen når deltagerne reiser hjem til Norge igjen. 

- Barnehagen som brukes i dag kan bare beskrives som en brakke. Det er hull i gulvet, og stikkontakter henger ut av støpslene. Behovet for en ny barnehage er enormt, og den kommer til å utgjøre en stor forskjell for barna, sier Sarah.

Hver uke skal deltagerne velge en byggeleder i gruppen som skal lede ukes- og landsbyoppdraget. Oppdragene må godkjennes av en lokal byggesjef, og det skal påses at namibisk byggeskikk og regler blir fulgt. Utfordringene står i kø for deltagerne:

Cecilie Beise vil bidra med kvinnegrupper, aktiviteter for barn og mikrofinans. Cecilie har bodd 6,5 år i utlandet, Brasil, Canada og Washington DC. Vært i over 40 land både på jobb og reiser. Hun ønsker å få jobb i Afrika, med fokus på konfliktløsning.

Stian Holmsen Walde er nordmann med sans for etiopisk reggae, fascinert av den afrikanske kulturen, men har aldri vært i Afrika. Stian jobber for tiden som elektriker i barnehage og har stor musikkinteresse. Lyst å bidra med å finne på noe med barna, som å spille fotball, lage leker til dem og lignende. Bagasjen er full av verktøy.

Ingrid Mowinckel Nilsen Narum setter jobben som sykepleier høyt. Tok sykepleierpraksisen i Tanzania. Utrolig fascinert over Afrika og menneskene. Frustrert over styresettet og lidelsene. Vil bidra med å hjelpe og gi omsorg til barn og voksne i Afrika. Utdannet sykepleier.

James Harold Stirling håper på å gi noe positivt til barna. Driver egen besøksgård, og er et eneste oppkom av ideer. Han er en alt-mulig-mann. Spiller blant annet sekkepipe, og bruker musikk til å løse opp folk og skape stemning. Han ønsker å lage boomeranger, og lage instrumenter av det han finner. Utdannet jordmor og sykepleier.

Elisabeth Kristiansen er sprudlende, real, ydmyk og direkte. Hennes engasjement er hennes X-factor. Jobber som selger men utdannet sykepleier.

Thomas Lauvsnes er kiropraktor med stor energi som jobber mye. Jogger for å roe ned etter 40 pasienter. Går inn for det han gjør 110 prosent, brenner for bistandsarbeid. Masse reiseerfaring, men ikke vært i Afrika.

Tina Berglund Stirling spiller gitar, piano og synger i kor. Medlem av Natur og Ungdom, har vært med på hjelpearbeid i Russland. Vil bidra med dans, sang, ballspill, latter og glede. Går på videregående skole.

Ronny Hushovd satt seg følgende mål som 19-åring: kjøp et hus per år fra 20 til 30 år. Status: mål nådd. Han står bak flere eiendomsprosjekter. Er selvlært entreprenør og kan alt om byggeprosesser. En entusiastisk fyr med 1000 jern i ilden.

Chatrin Michalsen Hagen er håndball og fotballtrener, er med i jenteband, dame med stort engasjement, lite reiseerfaring. Jobber i barnehage.

Victor Moises Barrozo Rosales er barnehageassistent og kunstner. Han er en karismatisk, glad og tankefull gutt fra Venezuela med både afrikansk og indiansk blod i årene. Victor kom til Norge september 2005. Han har selv opplevd fattigdom i Venezuela, og har et sterkt ønske å jobbe med bistand.

Se premieren, og dobbeltepisoden, av «Prosjekt X» lørdag klokken 20.00.