brann2
brann2

- Amatører bør velge pulver

Ekspertene anbefaler pulverslukkere. Se hvorfor, og sjekk dine egne brannkunnskaper.

- Utrente brannslukkere slukker best med et pulverapparat. Det sier senioringeniør Lars Haugrud ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, som viser til en omfattende test fra Sveriges tekniske forskningsinstitutt.

– Vi har ingen grunn til å tro at det er noe annerledes i Norge enn i Sverige. Derfor stiller vi oss bak denne undersøkelsen, sier Haugrud.

HVA KAN DU OM BRANNSIKKERHET? TA VÅR QUIZ NEDERST PÅ SIDEN!

Ikke overrasket
Selv om husbrannslager og skumapparater også er godkjente slukkemidler i privatboliger, er ikke administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening overrasket over direktoratets uttalelse.

- Pulverslukkere er svært effektive, og de er enkle å bruke, sier Kalheim.

Foreningen har selv rangert pulverslukkere som det mest effektive slukkemiddelet i private hjem. På foreningens nettside kan du lese mer om fordeler og ulemper ved ulike typer slukkeutstyr.

brann1
brann1

Har du spørsmål om brannsikkerhet? Send inn ditt spørsmål til vår ekspert her!

Ikke bli lurt
Skal du kjøpe et nytt pulverapparat? Da kan du spare mye penger ved å lese dette avsnittet. TV 2 hjelper deg har funnet flere eksempler på at billige apparatet, til mellom 200 og 300 kroner, er like gode, eller bedre enn, apparater til over 700 kroner.

- Prisen sier ikke noe om kvaliteten på apparatet, sier Kalheim.

- Det som er viktig er pulverkvaliteten. Du kan enkelt finne pulverets kvalitet ved å se på tallet som står foran bokstaven A i bokstavkoden på apparatet. Jo høyere tall, jo bedre kvalitet, sier Haugrud.

Ekspertene mener et billig apparat med en høy tallkode, for eksempel 34 eller 43, er like godt som et dyrt apparat med den samme tallkoden. Alle apparater med en tallkode over A 21 er godkjente. Tallkoden går opp til A 55, men det masseproduseres ikke apparater med pulver over klasse-A 43.

- Tallkoden sier hvor bra pulveret er. Det er pulveret som slukker brannen, resten av apparatet trenger du ikke bry deg om, slår Haugrud fast.

2510139