Demonstrasjonen lørdag eskalerte da toget nådde Israels ambassade i Parkveien.  (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Demonstrasjonen lørdag eskalerte da toget nådde Israels ambassade i Parkveien. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)

- Snakk med demonstrantene!

Politiet diskuterer hvilke tiltak som skal settes i verk i etterkant av de store opptøyene i Oslo. Psykolog Nadia Ansar mener det må vises empati mot de unge demonstrantene.

Reaksjonene i etterkant av de store demonstrasjoner i hovedstaden har ikke latt vente på seg. Noen frykter ungdomskrig i Norge, andre sier det ikke finnes unnskyldninger for at ungdom kan gå frem som de gjorde. Butikkvinduer ble smadret, juletrær og søppelkasser påtent og steinene fløy. I kjølvannet av flere demonstrasjoner gikk en lang rekke unge demonstranter til angrep. Lørdag pågrep Oslo-politiet opp mot 160 unge mennesker for blant annet skadeverk og ordensforstyrrelser. Tirsdag ble det innkalt til ekstraordinært møte i politirådet i Oslo for å diskutere hvordan situasjonen skal håndteres fremover.

Politiet arresterte rundt 100 mennesker i forbindelse med lørdagens demonstrasjon.  (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Politiet arresterte rundt 100 mennesker i forbindelse med lørdagens demonstrasjon. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Mennesker bak handlingene

Psykolog i foreningen «Alternativ til vold», Nadia Ansar, mener politikerne må invitere til dialog fremfor å løfte pekefingeren. - Det er mennesker bak disse handlingene. Hva vil de formidle med bruken av vold? Vi må ta de på alvor og lytte til dem, sier Ansar.

Bekymringssamtaler

Av ungdommene som ble pågrepet etter demonstrasjonene tilhørte 32 av dem Manglerud Politikrets, melder Nordstrands Blad. Onsdag starter Manglerud Politistasjon gjennomføringen av det de kaller bekymringssamtaler med ungdommen og foreldrene. - Dette er et tiltak vi har erfaringer med fra tidligere. På denne måten vil vi fortelle de innvolverte at opptøyer som dette ikke er måten å gå frem på, sier stasjonssjef Gro Smedsrud.

Hvem er de unge som stod bak opptøyene i Oslo, og hva skjer nå?

Møt Nadia Ansar og Gro Smedsrud i God morgen Norge onsdag 14. januar kl 09.40.