Illustrasjonsbilde (ikke lavkarbo brød)
Illustrasjonsbilde (ikke lavkarbo brød)

Små og store brød

Med rug, havre, frø og yoghurt.

5 dl vann

5 dl yoghurt naturell

1/ 2 dl rapsolje (til baking)

50 g gjær

2 ts salt

1-2 ss honning (eller brunt sukker)

2 dl solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø

200 g havregryn

200 g sammalt grov/fin rug

ca 1 kg hvetemel (i underkant av 1 kg)

egg eller melk til pensling,

sesamfrø, valmuefrø, linfrø eller solsikkekjerner til dryss.

Varm vann, yoghurt og olje til det er lunkent og rør ut gjæren.
Tørrgjær tilsettes i melet.
Rør inn resten av ingrediensene til en blank og smidig deig.
Dekk med plast og la deigen heve på et lunt sted i ca 40 min.
Elt deigen og del i to.
Den ene delen deles i 12-14 mindre biter og formes til runde boller, legg på et bakepapirkledt stekebrett.
Den andre delen formes til 1-2 brød og legges i smurt form.
Dekk til og la rundstykker og brød etterheve i 45-50 min.
Varm ovnen til 225oC.
Pensle med egg eller melk og dryss med frø.
Stek rundstykkene først, på midterste rille i 12-14 min.
Senk temperaturen til 200 oC og stek brødene på nederste rille i 30-40 min.

Avkjøl på rist.

For flere oppskrifter fra Wenche se www.artoftaste.no