Film: Insomnia
Film: Insomnia

Fra norsk til amerikansk

Den amerikanske versjonen av Erik Skjoldbjærgs film Insomnia.

Stellan Skarsgård, Maria Bonnevie og Sverre Anker Ousdal er byttet ut med Al Pacino, Robin Williams og Hilary Swank. Men historien er den samme.
 
Ja, bortsett fra at den er flyttet fra Nord-Norge til Alaska, og et par manusendringer som skal være gjort i samarbeid med den norske manus-duoen Skjoldbjærg og Frobenius.
 
Dårlig nattesøvn
LA-detektiven Will Dormer (Al Pacino) og hans kompanjong får et kjærkomment avbrekk fra en intern granskning og annet karriereforstyrrende bryderi, når de blir anmodet om å etterforske et mord på en ung jente i Alaska. Med hjelp fra en lokal betjent, den meget ambisiøse Ellie Burr (Hillary Swank), er den rutinerte politimannen snart på sporet av morderen.
 
Men i et tåkelagt forsøk på arrestasjon, slipper den mistenkte unna. Og i stedet for å skyte morderen, blir kompanjongen fra LA truffet. Dormer skjuler uhellet, og legger skylden på overgriperen som fremdeles er på frifot. Etterforskningen fortsetter, men Dormer sliter både med nattesøvnen og samvittigheten under midnattsolens evige lys.


Skjoldbjærgs ånd

Når han så velger å gjøre en såkalt "remake", altså en ny film basert på samme manus som Insomnia-originalen, er faren for en blek kopi av originalen til stede. I følge kritikerne har det ikke skjedd i dette tilfellet, den psykologiske thrilleren er like intens, og de forandringene som er gjort, er gjort i Skjoldbjærgs ånd.
 
 
Oscarnominert
Den britiske regissøren Christopher Nolan (f.1970) har blitt et fenomen i Hollywood etter den formidable suksessen han hadde med sin forrige film "Memento" (2000). Den relativt kostbare uavhengige filmen (5 mill.$) hadde han fått muligheten til å lage etter at hans debutfilm, Following (1998), hadde vakt oppsikt på diverse filmfestivaler. Med Memento oppnådde han både kommersiell suksess og å bli nominert til Oscar for beste manuskript. Nolan er britisk og har studert litteratur ved University of London.

Se filmen "Insomnia" på TV 2 Zebra fredag 9. januar kl. 20:55.