Hytte Trysil illustrasjon (Foto: Solveig Vikene)
Hytte Trysil illustrasjon (Foto: Solveig Vikene)

Pass på hytta

Et par timer er alt som skal til for at vannrørene fryser

Glemmer du å tømme rørene for vann når du reiser fra hytta kan det koste deg mye penger og arbeid. Når kulda kommer, kommer den fort, og står det vann i rørene når du reiser fra hytta, kan isen sprenge hull i rørene.

100 millioner årlig
Når vann fryser til is, øker volumet med ca. 10 %. I en lukket rørledning fører dette til at trykket i røret stiger helt til noe brister. Når isen tiner strømmer vannet ut i hytta og kan forårsake store vannskader.

Regningen hytteeieren sitter igjen med er som oftest større enn hva en huseier gjør, siden lekkasjen oppdages senere enn i et hus som brukes hver dag.

- Ved vannlekkasjer i hytter merker man ikke noe før skaden har skjedd, sier Lars-Erik Fiskum, forskningsleder i SINTEF Byggforsk til TV 2 hjelper deg.

Lekkasjer fra vannrør og sanitærinstallasjoner i hytter koster forsikringsbransjen cirka 100 millioner kroner per år, skriver dinside.no.

Fryser på én time
- Det er gamle hytter med kobberrør som er mest utsatt, sier Fiskum,

Ifølge forskningslederen trenger ikke temperaturen være lavere enn -1°C for at rørene kan fryse.

- Det er innetemperaturen som bestemmer om det fryser eller ikke. Men selv om hytta holder ti varmegrader, kan så lite som én kuldegrad gjøre at vannet fryser. Det kommer helt an på hvor i hytta de ligger, sier Fiskum.

- Ligger rørene på feil sted kan de fryse på under en time ved temperaturer mellom -5 og – 10 °C, advarer forskningslederen.

Økning i 2008
Den største feilen hytteeiere gjør, er å ikke gjøre noen ting, mener Fiskum. Etter noen milde vintre er mange hytteeiere ikke forberedt på en kald – og da kan skaden oppstå.

- Ved ekstremt kaldt vær kan kulda gå lenger inn i veggen enn vanlig, og da kan selv rør som aldri har fryst før, fryse, sier Fiskum.

I 2007 ble det registrert ca. 60.000 tilfeller av vannskader i hus og hytter. Av disse utgjør hytter et sted mellom 5-10 %.

Tallene fra 2008 er ikke klare ennå, men Fiskum mener at sluttresultatet vil bli noe høyere på grunn av en kaldere vinter.

Dette bør du gjøre:
Det er flere forholdsregler man kan ta for å unngå frostsprengning, og det enkleste og viktigste, er å stenge hovedstoppekrana før du forlater hytta.

- Er det kaldt ute bør man stenge krana når du drar, selv om du skal tilbake om noen få dager. Samtidig bør du åpne krana på badet eller kjøkkenet, slik at vannet kan renne ut og ingenting ligger i rørene, råder Fiskum.

I tillegg må du:

Lukke alle lufteventiler og vinduer.

Ved frostfare fylle alle vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske

Ikke senke temperaturen i hytta lavere enn til ca. 10º C. Vær oppmerksom på at ved sterke temperaturfall må varmetilførselen økes. Husk også at en eventuell strømstans vil stoppe all automatisk oppvarming.

Unngå uheldig plassering av rør og sanitærutstyr i kalde kryprom, yttervegger, gulv og tak.

Mer om hvordan du kan unngå vannskader på hytta kan du lese på Sintef.no