Et regnskyll fukter den tørre og sprukne jorden. (Foto: Creative Commons)
Et regnskyll fukter den tørre og sprukne jorden. (Foto: Creative Commons)

Er du skeptisk til menneskeskapt klimaendring?

Tre forskere fra Meteorologisk institutt har listet opp 56 grunner til at du tar feil.

- Vi har kommet over en rekke feilaktige påstander om klima i forbindelse med klimaendringene, skriver Rasmus Benestad, Øyvind Nordli og Hans Olav Hygen i en artikkel publisert på forskning.no.

Alle tre er forskere ved Meteorologisk institutt, og er lei av at det stadig dukker opp det de kaller for klimamyter i media. Nå vil de rydde opp, og har skrevet en kort artikkel der de kommer med 56 motargumenter.

En slags «klima for dummies» altså.

- Vi ønsker å gi en oversikt over de mest vanlige påstandene her, sammen med kortfattede og faglige motforestillinger.

Artikkelen inneholder kjappe avsnitt, der ulike påstander blir tatt opp..

Her kan du lese hele artikkelen

Den 12 februar 2001 skjøt det ut en stor plasmasky fra solen. (Foto: SOHO)
Den 12 februar 2001 skjøt det ut en stor plasmasky fra solen. (Foto: SOHO)

Hva med solen?

De tretten første mytene handler om den betydningen enkelte hevder at solen og kosmisk stråling har for klimaendringen. Dersom dette stemmer burde oppvarmingen øke mer om dagen enn om natten. Men sånn er det ikke hevder forskerne.

- Temperaturen har økt mer om natten enn om dagen.

Varmere eller kaldere?

Så tar de for seg bruken av statistikk, og påstanden om at temperaturen på jorden ikke har steget etter 1998. Holder ikke, sier de tre.

Underkjølt regn har glasert disse parkerte bilene. (Foto: Creative Commons)
Underkjølt regn har glasert disse parkerte bilene. (Foto: Creative Commons)

- Det finnes andre 10-års perioder i de siste 100 år som også viser en tilsynelatende ”stopp”, men langtidsutviklingen har likevel vist at disse har vært en del av den positive trenden

Også forholdet mellom CO2 i atmosfæren og CO2 oppløst i havet diskuteres. Noen påstår at CO2-utslippene egentlig ikke har økt temperaturen så mye, at vanndamp er en viktigere drivhusgass.

- Dette er feil, skriver de tre.

Hvor ble istiden av?

Det har vært hevdet at forskerne på -70 tallet varslet at jorden var på vei inn i en ny istid. De tre mener det var tvert i mot, og at de fleste forskerne mente vi sto foran en global oppvarming.

Norge var en gang dekket av is, slik Grønland er nå. (Foto: Creative Commons)
Norge var en gang dekket av is, slik Grønland er nå. (Foto: Creative Commons)

Middelalderen påstås å ha vært varmere enn vi har det nå.

- Disse studiene fokuserer på Europa, og lokale endringer er ikke det samme som globale, skriver de tre. Og viser også til at det finnes studier som tyder på at det var kaldere i Middelalderen.

Hva med skogen som dekket Hardangervidda for 8000 år siden? Årsaken til det er at jordaksen har flyttet på seg, den gangen lå polarsirkelen lå mye lenger sør.

- Stabelargumentasjon

Benestad, Nordli og Hygen har skrevet en uvanlig artikkel, fri for lange og kronglete forklaringer. De bruker stort sett et avsnitt per tema, og smeller det de mener er den korrekte forståelsen i bordet uten mye om om men.

Her kan du lese hele artikkelen

Både stilen og innholdet har skapt debatt.

Noen kaster seg over enkeltpunktene, andre liker ikke formen, og karakteriserer den som krampaktig stabelargumentasjon, useriøs, og selektiv.