Virpi Kuitunen  (Foto: FILIP SINGER/EPA)
Virpi Kuitunen (Foto: FILIP SINGER/EPA)

Nekter å snakke om doping

Skandaletrener Kari Pekka Kyrö mener Virpi Kuitunen var en dopversting.

I et intervju med Finlands største avis, Helsingin Sanomat, snakker den tidligere finske landslagssjefen Kari-Pekka Kyrö om dopkulturen som eksisterte i landet tidligere.

Kyrö var landslagstrener for Finaland i 2001, da dopbomben smalt under VM på hjemmebanen. Kuitunen mistet sin gullmedalje fra jaktstarten og ble utestengt i to år den gang.

I Helsingin Sanomat forsvarer Kyrö utoverne, med ett unntak: Han går hardt til angrep på Virpi Kuitunen.

- Jeg vil ikke snakke om enkelte idrettsutøveres medisinering. Jeg har ikke noen glede av, eller noe ønske om, å rakke ned på idrettsutøvere. De er også systemets barn, systemets lærlinger, og til slutt offer. Det er klart de også har tatt lærdom under reisens løp, sier Kyrö til den finske avisen, ifølge Dagbladet.

Angriper Kuitunen
Så går han i stupen på Tour de Ski-leder Virpi Kuitunen.

- Når det gjelder Kuitunen gjør jeg et unntak, for idrettens skyld. Man må snakke om dette ærlig fordi hun oppførte seg på en frekk måte ved å beskylde sine egne medhjelpere og assistenter, sier Kyrö.

I intervjuet sier Kyrö at hele ledelsen i Skiforbundet var involvert. Han navngir en rekke mennesker, både tidligere og nåværende ledere.

Kuitunen visste om artikkelen før den ble publisert, men nektet lørdag å prate om den.

- Jeg leser ikke slikt og lytter heller ikke til det. Si ikke noe om det, sa Kuitunen, som holdt seg for ørene da Kyrös uttalelser ble gjengitt.

- Stoler på FIS og Wada
Den norske landslagsledelsen lar seg ikke opprøre over Kyrös uttalelser.

- Vi er i 2009 nå og bryr oss ikke om hva som skjedde i 2001. Vi forholder oss til det antidopingarbeidet FIS og Wada gjør i dag og stoler på det, sier sportssjef Åge Skinstad til Dagbladet.