dede aalesund (Foto: Scanpix)
dede aalesund (Foto: Scanpix)

Spent før Dedé-dag

...men supportere vil sende han hjem på første fly.

Ålesund (TV 2 Sporten): Om to dager vender Aalesunds Dedé Anderson nesen mot Norge og Sunnmøre etter to års ulovlig fravær. Det blir neppe noen storslagen mottakelse når han lander på Ålesund lufthavn Vigra kl 18.05 søndag kveld.

For mannen fra Rio skaper harme i jugendbyen.

- Jeg vil ikke se den mannen i AaFK-drakt mer. Han har pisset på klubben i nesten to år. Det er helt hårreisende. For meg kan AaFK kansellere kontrakten og sende han ned igjen til Brasil for å pante flasker!

Odene tilhører en av Aalesunds mest trofaste supportere, Tore Vinje.

- Null troverdighet
Vinje sier at flere supportere reagerer på at Dedé velger å komme tilbake etter å ha holdt klubben for narr så lenge. Skjønt - han er fortsatt ikke trygg på at Dedé kommer denne gangen heller.

- Jeg tror ingenting før jeg ser han. Nå har han han lovet og løyet i to år, så mannen har null troverdighet, tordner han.

Vinje er ikke alene om å hisse seg opp over klubbens tidligere superspiss. På klubbens debattforum "Speakers Corner" har debatten rast i flere uker.

Trådene om Dedé-returen har nesten 60.000 visninger og det er skrevet over 700 innlegg i forumet. Enkelte truer med å selge sesongkortet og aldri vise seg på Color Line stadion igjen hvis Dedé får fortsette som AaFK-spiller.

Men ikke alle vil kappe hodet av den bortkomne sønn. Mange tror kritikken stilner når Dedé putter sitt første mål.

Snakkis
I korridorene på Color Line ristes det oppgitt på hodet når pressefolk igjen begynner å stille spørsmål om Dedè. Men også der fleipes det om hjemkomsten.

- Opp, ned, opp, ned, opp ned. Dette begynner å bli travelt, ler altmuligmann Sverre Øyehaug. Han står med et skrujern ved en ledig plass i AaFK-garderoben.

- Tror du han kommer på søndag slik at jeg kan skru opp navneskiltet hans igjen?, spør han.

På kontoret til klubbdirektør Henrik Hoff er det fortsatt julestille.

Hoff har prøvd så godt han kan å unngå å snakke om Dedè-saken etter det ble kjent at brassen trolig kommer tilbake til Ålesund 4. januar.

- Salig sirkus
Men er ikke lett å gjemme seg unna når Dedè er på alles lepper.

- Det er et salig sirkus. Bare jeg går i butikken kommer det folk fra 9 til 95 år og spør hvor Dedè blir av. Nå prøver jeg å fokusere på alt annet som må gjøres. Først når jeg hører at han har landet i Oslo og er på vei til Ålesund skal jeg begynne å tenke på saken.

- Men vi skal ta mot Dedé slik vi tar mot enhver annen spiller når de kommer til Ålesund, sier Hoff. Det første vi skal gjøre er å sette oss ned og få en forklaring. Og vurdere formen hans, sier han.

Trener Kjetil Rekdal er villig til å gi mannen en sjanse. Han har sagt at Dedè stiller på lik linje med andre som skal vurderes som god nok for tippeligaspill for AaFK.

Når Dedé Anderson de Oliveira Gomes, som er hans fulle navn, forhåpentligvis returnerer på jobb søndag kveld, akter klubben å opptre ryddig.

Forlenget kontrakten
Det skylder Aalesunds Fotballklubb sine investorer som i 2006 bladde opp 800.000 dollar for å sikre seg klubben dyreste spiller noensinne.

14 mål på 22 kamper i Adeccoligaen var alt de fikk igjen for pengene før Dedé tok verdens lengste juleferie.

14 mål og en rekke brutte løfter om å komme tilbake.

Unntatt en snarvisitt våren 2007.

Da rakk han å forlenge kontrakten med ett år som kompensasjon for at han hadde vært borte så lenge. Så dro han til Brasil igjen og har ikke hatt formell kontakt med klubben siden.

Ingen skal si at Aalesund ikke har opptrådt ryddig i Dedè-saken. Kanskje litt for ryddig, mener noen.

Lunken mottakelse
Det blir ikke rød løper og hornmusikk når Dedè lander denne gangen.

På gata i Ålesund står erkesupporteren Tore Vinje. Han ser helst at klubben sender spissen tilbake på samme fly og liker dårlig at AaFK fortsatt holder døra på gløtt.

- Jeg har en meget flau smak i munnen hvis Dedè tar på seg den oransje drakten igjen. Hvor er ryggraden og stoltheten til både ledelsen og supporterne som ønsker han velkommen tilbake? Det er for meg helt uforståelig, sier han.

- Kommer du til å boikotte Aalesund hvis han spiller?

- Nei, jeg stiller på kamp uansett. Jeg nekter å sette en enkeltspiller foran laget.