- Ukraina forsyner seg av Europa-gass

Men sier de ikke vil la det gå ut over Europa.

Det russiske gasselskapet Gazprom sier onsdag at Ukraina har gitt beskjed om at de tar gass som egentlig er tiltenkt det europeiske markedet.

17 prosent
Gazproms talsperson Sergei Kuprijanov fortalte journalister på en pressekonferanse at Ukraina sier de planlegger å ta 60 millioner kubikkmeter gass om dagen. Det er 17 prosent av den daglige eksporten. Mye av den russiske gassen som eksporteres til Europa går via rør gjennom Ukraina, melder bbc.co.uk.

- Det er volumet europeiske kunder ikke vil få, sa Kuprijanov. Han legger til at Gazprom ikke ennå har registrert at et mindre kvantum har kommet frem til Europa, skriver Reuters.

- Er pålitelige
Ukraina forsikret tidligere onsdag om at gasskrangelen med Russland ikke vil gå ut over Europa.

- Ukraina er en pålitelig partner. Vi vil ikke gå bort fra våre forpliktelser om å sørge for eksporten av naturgass til Europa, sier Ukrainas statsminister Julia Tymosjenko.

Ukraina får 70 millioner kubikkmeter mindre gass fra Russland, en halvering av det vanlige, etter at Gazprom kuttet i forsyningene med 25 prosent mandag og tirsdag. Kuttene kom som følge av et brudd i forhandlingene mellom de to landene i forrige uke.

Gazproms leveringer til Europa har vært på rundt 360 millioner kubikkmeter daglig denne uken, og står for store deler av gassforbruket i Europa.

- ER PÅLITELIGE: Ukrainas statsminister Julia Tymosjenko sier Ukraina ikke vil la krangelen med Russland gå utover Europa.
- ER PÅLITELIGE: Ukrainas statsminister Julia Tymosjenko sier Ukraina ikke vil la krangelen med Russland gå utover Europa.

Pengekrangel
Bakgrunnen for gasskrangelen mellom de to landene er at Russland mener Ukraina ikke har betalt en regning på nærmere 9 milliarder kroner, noe Ukraina tilbakeviser og sier er betalt.

Kuprijanov sier at dersom Ukraina ikke fortsetter forhandlingene, vil Russland kutte ytterligere i gassleveransene til landet.

EU har kalt inn til møte for å overvåke situasjonen og for kunne å komme med et samstemt svar på problemet.

I 2006 førte en lignende krangel mellom Russland og Ukraina til at eksporten til Europa ble rammet, og de diplomatiske båndene mellom Moskva og Brussel ble forverret.