Fullt kaos etter fredsavtale

- Vi vil aldri anerkjenne Israel, sier en Hamas-leder. Dermed står palestinernes regjering i fare før den i det hele tatt er dannet.

- Det er ingen ting som heter Israel, verken i virkeligheten eller i fantasien, sier Nizar Rayyan til Reuters. Rayyan er en av Hamas lederen i Gaza.

Kommentaren ble støttet av en talsperson. Både Rayyan og talspersonen snakker på vegne av partiet Hamas, ikke regjeringen.

En talsmann for president Mahmoud Abbas har tidligere fredag sagt til Nettavisen at den nye regjeringen vil anerkjenne Israel.

Vil respektere alle avtaler
Torsdag kveld ble Fatah og Hamas enige om å danne en palestinsk samlingsregjering. Ifølge avtalen som ble inngått i Mekka vil den nye samlingsregjeringen «respektere» Israel og alle tidligere avtaler har PLO inngått.

- Regjeringen president Abbas har bedt statsministeren Ismail Haniyeh fra Hamas om å danne, skal forplikte seg til og respektere alle tidligere inngåtte avtaler med Israel, og følge internasjonal lov. En endelig løsning med Israel skal skje på grunnlag av det såkalte arabiske initiativ for fred, sier Ahmed Dawod fra president Mahmoud Abbas' informasjonskontor til Nettavisen.

Ble enige
OgsåHamas' nestleder Mousa Abu Marzouk sa til Nettavisen torsdag at avtalen fra Mekka innebærer anerkjennelse av Israel.

- Ja, den nye samlingsregjeringen skal respektere alle tidligere inngåtte avtaler som PLO har gjort, sa Marzouk til Nettavisen.

Sterkt signal
Avtalen om en samlingsregjering åpner for å oppheve boikotten av palestinerne, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Avtalen som ble inngått åpner veien for normale forbindelser med de palestinske selvstyremyndigheten. Det er et sterkt signal fra vår side, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Nettavisen.

- Resolusjonen fra Mekka har i seg kravene det internasjonale samfunnet har stilt. For meg er uttalelsene fra Abbas en viktig målestokk for at disse kravene blir ivaretatt, fortsetter han.

Givermøte
Støre sier han allerede har snakket med den påtroppende finansministeren Salam Fayad om gjenopptakelsen av samarbeidet.

-Norge ønsker å være en støttespiller på dette området, sier Støre.

Palestinernes utsending til Norge, Yasser Al-Najar, møtte fredag embetsmenn i Utenriksdepartementet. Ifølge Al-Najar fikk han signaler om at Norge vil holde et giverlandsmøte i Oslo så snart den nye palestinske regjeringen er på plass.

Den ny samlingregjeringen skal være på plass om en uke.