Stoltenberg-oppfordring til Obama

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) oppfordrer USAs påtroppende president Barack Obama til å ta initiativ til forhandlinger for å skape varig fred i Midtøsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke inngåelse av en våpenhvileavtale som er selve problemet i Midtøsten, men mangelen på en grunnleggende fredsavtale, mener Stoltenberg. Han tror Obama vil kunne være en viktig brikke for å oppnå fred.

– En ny amerikansk president vil spille en nøkkelrolle. Det er viktig at Obama som ny president i USA tar initiativet til å få fortgang og få i gang igjen forhandlinger om en varig fredsløsning i Midtøsten, sier Stoltenberg til NRK.

Norges statsminister gjør det klart at det internasjonale samfunnet må legge alt mulig press på partene. Samtidig avviser han at regjeringen ikke har vært tydelig nok i sin kritikk.

– Jeg kan forstå at veldig mange mennesker føler avmakt og blir frustrert av det de ser i Midtøsten. Men jeg avviser totalt påstander om at ikke den norske regjeringen har vært tydelig. Vi har vært tydelig hele tiden på at man må innstille all våpenbruk og at det er uakseptabelt å sende raketter inn i Israel. Men det er også helt uakseptabelt å gjengjelde det på en helt uproporsjonal måte med å bombe i Gaza. Dette har vi vært tydelig på hele tiden, og vi kommer til å være det også i fortsettelsen, sier Stoltenberg. (©NTB)