NAV logo dør
NAV logo dør

Verre for nyutdannede

Arbeidsledigheten kommer til å stige kraftig i 2009. Verst blir det for unge og nyutdannede å få jobb, ifølge NAV.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NAV sine prognoser for det nye året er dystre.

Finanskrise og permitteringer har ført til at arbeidsledigheten har gått opp med 29 prosent det siste året. Nav venter at den vil øke ytterligere, og forventer en strøm av nye arbeidsledige til kontorene fra 2. januar.

To dårlige år

- Vi venter at det blir en del økning i arbeidsledigheten fra desember til januar. Dette skyldes at det kommer en del nye inn på arbeidsmarkedet i januar, og at en del avslutter midlertidige kontrakter. Vi forvente også at det blir flere oppsigelser og permitteringer i løpet av måneden, forteller kontorsjefen i NAV, Hans Kure til TV 2.

Og de neste to årene regner NAV med at ledigheten blir stor.

- Ledigheten vil øke de nærmeste to årene i et raskt tempo. I utgangen av 2010 forventer vi at vi har en høy ledighet, etter norske forhold, sier Kure.

Ferske rammes hardest

Utsiktene for nyutdannede ser også dårlige ut i 2009.

- Det vil være vanskeligere for folk som kommer nye inn på arbeidsmarkedet, særlig ungdom, å få seg jobb, sier Kure.

Etterlyser tiltak

Heller ikke Handel og servicenæringens hovedorganisasjon avlyser de tøffe tidene.

- Vi ber om at regjeringen tar en kort juleferie, komme raskt tilbake og komme med pakken som de snakker om hvor HSH er klare på at vi må ha mer enn rentekutt. Vi må ha skattelette for de som har lav inntekt, og vi må hjelpe arbeidsgiverne i å redusere arbeidsgiveravgiften, sier Vibeke H. Madsen ddministrerende direktør i HSH.

HSH krever at regjerningen må få en tiltakspakke på plass for å unngå at 22.000 stilling forsvinner hos deres medlemsbedrifter innen utgangen av januar.