Columbia (Foto: Dr. Scott Lieberman, © JJP ELD DPB RFH STW**NY**)
Columbia (Foto: Dr. Scott Lieberman, © JJP ELD DPB RFH STW**NY**)

Columbias astronauter var sjanseløse

Da alarmen gikk om bord i romferja Columbia 1. februar 2003, hadde mannskapet rundt ett minutt igjen å leve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

romferge columbia
romferge columbia
Det er en av konklusjonene i en ny rapport fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA.

Forsøkte å gjenvinne kontroll

Her beskrives de siste, fatale sekundene da Columbia gikk i oppløsning på vei inn i jordas atmosfære etter et opphold i verdensrommet.

Besetningsmedlemmene trykket inn flere knapper, i et desperat forsøk på å gjenvinne kontrollen over fartøyet. Lyset gikk, og i løpet av 40 sekunder forsvant lufttrykket i kabinen, noe som førte til at astronautene mistet bevisstheten.

Døde av trykk eller gass

Dersom ikke de omkom momentant som følge av trykkfallet, mistet de trolig livet da fartøyet begynte å rotere, eller da varme atmosfæriske gasser trengte inn i kabinen.

De sju astronautene på Columbia ville uansett ikke hatt mulighet til å overleve. Men hvis de hadde hatt tid til å klargjøre romdraktene de hadde på seg, ville de ha kunnet sette i verk flere mottiltak for å avverge ulykken.

Endringer i romdrakter

Den nye rapporten anbefaler at det gjøres en rekke endringer i hjelmene, romdraktene og setebeltene til besetningsmedlemmene på amerikanske romfartøyer. Noen av anbefalingene er allerede blitt tatt til følge i arbeidet med å utvikle nye fartøyer som skal frakte astronauter til månen, og kanskje senere til planeten Mars.

(©NTB)