fredrik (Foto: TV 2)
fredrik (Foto: TV 2)

Journalister jages fra grensen til Gaza

Israelske militære vil ha journalistene vekk fra grensen til Gaza, der israelerne gjør klar stridsvognene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtlige journalistene som befinner seg langs grensen øst for Gaza by har fått strenge beskjeder om å trekke seg bort fra område. Journalistene har tidligere stått rett ved siden av de israelske stridsvognene, men har tirsdags kveld fått beskjed om å fjerne seg fra området.

- Det kan bety at Israel er i ferd med å sette i gang en militær aksjon som de ikke vil at pressen skal melde om før den er gjennomført, sier TV 2s reporter Fredrik Græsvik fra grensen mellom Israel og Gaza.

Truer med å trappe opp

Israelske myndigheter truer nå med å trappe opp angrepene mot Hamas. I ifølge statsminister Ehud Olmert er luftangrepene bare første fase.

Målet er å knuse Hamas fullstendig sier Israels FN-ambassadør Gabriela Shalev Israels FN-ambassadør.

- Hovedmålet er å tilintetgjøre terroristgruppen Hamas fullstendig. Gruppen får folk på begge sider av grensen i Gaza til å lide hver dag, sier Shalev.

Om Israel skal klare å utslette Hamas militært er de nødt til å sette inn bakkestyrker inn i de palestinske byene på Gazastripen. Hamas befinner seg blant den palestinske befolkningen, og skal de utslettes militært må de gå inn og gjennomføre bakkeoperasjoner, mener TV 2s reporter Græsvik.

- Det har nå vært flere kraftige angrep på Gazastripen bare den siste timen. Jeg står nå på en høyde og ser inn over Gaza by og har sett ett flere titalls raketter som har landet inne i byen. Det står også store bakkestyrker ved grensen klare til å rykke inn, sier Græsvik på telefon fra den israelske grensebyen Kfar Aza.

Jager pressen bort

- Jeg og et hundretall andre journalister ble nå i kveld bedt om å forlate området i Kfar Aza hvor de israelske bakkestyrkene står klar. Det kan tolkes slik at en bakkeoperasjon skal skje i svært nær fremtid.

Græsvik mener det er helt åpenbart at det israelske militære skal gjøre noe de ikke vil at pressen skal være vitne til.

- Dette er et av de stedene hvor det er sannsynlig at de vil sette inn en bakkeoperasjon, så det at pressen fjernes kan være et tegn på at en bakkeoperasjon vil skje snarlig, sier Græsvik Israel.