Færre låner til nye byggeprosjekter. (Foto: TV 2 Nyhetene)
Færre låner til nye byggeprosjekter. (Foto: TV 2 Nyhetene)

Færre låner til nybygg

Husbanken merker kraftig fall i lån til nye byggeprosjekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Sædalen i Bergen er det full byggeaktivitet i romjulen. Det husbankfinansierte boligprosjektet skal stå ferdig om noen måneder. Og til tross for stramme tider - alle de 19 enhetene er solgt.

- Det henger i stor grad sammen med at vi har husbankfinansiering, mener Dag Hatlem, som er avdelingsleder i utbyggerselskapet Lars Jønsson bolig AS.

- Husbankfinansiering betyr at vi kan tilby kundene lavere rente enn markedet ellers, og at de får en god nedbetalingstid. I tillegg er det en viktig faktor at de fleste får lån i Husbanken, så lenge de har en ryddig økonomi og grei inntekt.

Bom stopp

Det er særlig problemer med mellomfinansiering og forventninger om ytterligere prisfall som gjør at kjøperne vegrer seg. Og det er nå bom stopp i salget av nye boliger.

Tall fra Econ viser at det er nå er seks ganger så mange ferdigstilte boliger til salgs som for ett år siden.

- Utbyggere søker ikke om lån om de ikke tror at de vil få solgt leilighetene, sier regiondirektør i Husbanken, Guri Bergo.

Og det er ikke bare Husbanken som merker at det færre nå søker om lån til nye prosjekter. Både DNB NOR og Fokus Bank bekrefter tendensen overfor TV 2.

Hos Fokus er antallet innvilgede byggelån halvert siden i fjor.

Uventet nedgang

Med strammere utlånspraksis i de private bankene, forventet mange at flere boligprodusenter ville gå til Husbanken for å få lån.

At de heller opplever en solid nedgang i disse finanskrisetider, overrasker utbyggerne i Sædalen.

- Jeg tror det er for få som kjenner til fordelene med Husbanken. I gode tider havner de i glemmeboken, for så å komme fram igjen til heder og verdighet når tidene blir tøffere.