Aleksander Solli (Foto: TV 2/)
Aleksander Solli (Foto: TV 2/)

Nekter å gå skøyteduell

Tore Solli mener NM-bronsen bør holde til EM-deltakelse.

Derfor nekter Sandefjord-løperen å delta i en såkalt «skate off» i Vikingskipet først kommende fredag mot nummer fire, fem og seks i NM.

Det var under Norgersmesterskapet på Gol i dagene før jul at 22 år gamle Tore Solli viste styrke: Nummer tre sammenlagt og bronsemedalje. Øystein Grødum ble nummer seks.

Allround-NM fungerer også som et uttakningsrenn for EM i Herenveen i januar, og med bronseplasseringen trodde Solli veien var strak til Nederland.

Men forbundet var ikke enig.

- Det er veldig bittert. Jeg trodde plassen var min, sier Solli til TV 2 Sporten.

Klubben hans har sendt et åpent protestbrev til skøyteforbundet. Her kan du lese hele brevet.

Nekter skøyteduell
Forbundet vil ha omkamp om EM-plassen og har innkalt Solli og Grødum til skøyteduell i Vikingskipet for å avgjøre hvem som får EM-billetten. Det nekter 22-åringen.

- Vi mener prosessen rundt dette uttaket har vært uryddig fra skøyteforbundets side. De tar seg friheter underveis og endrer spillereglene etter hvert, sier Solli.

- Forbundet favoriserer Grødum
Og han får støtte fra en som har opplevd noe lignende i 2006: Odd Borgersen slo både Grødum og Lasse Sætre i allround-NM, men ble fullstendig oversett da EM-laget skulle tas ut.

- Det er uten tvil en favorisering av Øystein Grødum og løpere som går for forbundslag, sier Arne Borgersen, Odd Borgersens far og leder i skøytegruppa i Geithus IL.

Han gikk hardt ut mot forbundet i 2006 - og gjør det nå også.

- De som står utenfor blir tråkket på, sier han.

- Det beste laget
Sportssjef i Norges Skøyteforbund, Øystein Haugen, avviser at det er snakk om noen favorisering.

- Det er snakk om å stille det beste laget. Vi er klare over at Solli slo Grødum i NM, men utendørsbane på Gol er helt andre forhold enn både verdenscup og EM, sier Haugen til TV 2 Sporten.

Haugen er helt uenig i at forbundet har behandlet uttaksprosessen på en uryddig måte.

- Både verdenscup og NM inngår i uttakskriteriene for EM. Øystein Grødum har de beste resultatene fra verdenscupen, men da Solli slo Grødum i NM, ville vi gi ham en ny sjanse til å bevise at han var bedre enn Grødum med en skøyteduell.