Miryam Shomrat (Foto: Morten Holm)
Miryam Shomrat (Foto: Morten Holm)

Refser demonstrantene

Israels avtroppende ambassadør slår tilbake mot demonstrantene som angrep ambassaden i Oslo mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg er ikke imponert over demonstrantene, de har ingen moral.

Det sa ambassadør Miryam Shomrat til TV 2 rett før hun tirsdag morgen reiste hjem til Israel for godt.

Hun mener likevel at forholdet mellom Norge og Israel er bedre enn på lenge, og roser Jonas Gahr Støre for det.

Voldsom demonstrasjon

De voldelige opptøyene foran den israelske ambassaden ble det siste inntrykket ambassadøren tok med seg hjem, etter nesten fire års diplomatisk tjeneste i Norge.

Ampre demonstranter brøt igjennom sperringene utenfor den israelske ambassaden i Oslo mandag kveld. (Foto: TV 2 Nyhetene)
Ampre demonstranter brøt igjennom sperringene utenfor den israelske ambassaden i Oslo mandag kveld. (Foto: TV 2 Nyhetene)

- Jeg er ikke imponert av demonstrasjonene. I mine øyne har demonstrantene ingen moralsk standard så lenge de kun demonstrerer mot Israel når Israel forsvarer seg. De har ikke demonstrert når Hamas har angrepet sivile israelere og Israel har avstått fra å svare.

- Tolererer intoleranse

Shomrat sier Norge er et utfordrende land for en israelsk ambassadør. Vakkert, men utfordrende. Fordi den norske majoriteten mangler forståelse for Israels situasjon.

- I Norge tolererer man intoleranse, det bekymrer, meg sier hun.

Og hun er skuffet over at ingen demonstrerer eller hever stemmen når uskyldige israelere blir angrepet og drept av Hamas eller Hizbollah.

- Vi har så mange drepte og sårede, og familier som er revet fra hverandre på grunn av terrorhandlinger. Vi må ha fred og sikkerhet, alle forstår det.

Roser Støre

Shomrat mener likevel forholdet mellom Norge og Israel er bedre enn på lenge. Både handel og kultursamarbeidet er styrket. Og hun roser Jonas Gahr Støre for å ha gjort forholdet til noe mer enn Palestina-spørsmålet.

- Jonas Gahr Støre ble utenriksminister omtrent samtidig som jeg ble ambassadør til Norge. På vårt aller første møte utfordret jeg Utenriksdepartementet til å normalisere forholdet. Og jeg er svært glad for at vi har gjort store fremskritt under Støre.

Klandrer Hamas

Hun tror ikke forholdet vil svekkes som følge av angrepene mot Gaza.

- Israel må forsvaret sitt folk og land. Det som nå skjer er Hamas sitt valg og ansvar. Forholdet mellom Norge og Israel er basert på dyp forståelse og jeg ser ingen grunn til at det skal forandre seg som følge av dette, sier hun.

I januar er den nye israelske ambassadøren på plass i Norge.