Politi (Foto: Scanpix)
Politi (Foto: Scanpix)
Illustrasjonsfoto.  (Foto: Per Åge Eriksen / SCANPIX)
Illustrasjonsfoto.  (Foto: Per Åge Eriksen / SCANPIX)
politi politibil (Foto: Scanpix)
politi politibil (Foto: Scanpix)

Politiet jobber mindre overtid

Ferske tall fra Politidirektoratet viser at politifolk i 2008 jobbet mindre overtid og hadde færre sykmeldinger enn på flere år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I hele høst har politifolk landet rundt nektet å jobbe overtid. Politiets Fellesforbund (PF), har benektet at dette skyldes en koordinert aksjon, men pekt på at overtidsnekt og sykmeldinger skyldes overbelastninger på slitne politifolk.

Redusert overtid

Tall fra Politidirektoratet viser imidlertid at politiets bruk av overtid er det laveste på mange år, skriver Aftenposten.

I perioden mai til oktober i år er overtidstillegget for alle politidistriktene redusert sammenlignet med årene 2005-2007. Tallene viser at timebetalt overtid så langt i år – og altså før «aksjon overtidsnekt» startet – har gitt et tillegg til ordinær lønn på 6,9 prosent. De tre foregående årene var tallene 7,5, 7,7 og 7,6.

Justisminister Knut Storberget (Ap) reagerer på tallene.

- Det blir nå vanskelig å finne belegg for en påstand om at overtidsbruken har økt over tid, eller at overtiden hittil i år er benyttet i et større omfang enn tidligere, slik det er hevdet, sier han.

Mindre syke

Tallene viser også at sykefraværet i politiet synker. Sykefraværet i 2007 var på 4,18 prosent, mens det fram til oktober i år var nede på 3,79. I staten samlet er det et fravær på 6 prosent.

PFs nestleder Bjørn Enge sier at han ikke umiddelbart godtar Aftenpostens tall.

- Vi må gå ordentlig inn i dette materialet. Men det er ingen tvil om at ordinær drift har vært helt avhengig av utstrakt bruk av overtid, sier Enge.

(©NTB)