Gazabarn (Foto: Reuters/ Scanpix)
Gazabarn (Foto: Reuters/ Scanpix)

Vil samle palestinerne

Palestinernes president prøver å samle palestinerne om ett felles mål: Våpenhvile.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hamas begynte å skyte mot Israel før våpenhvileavtalen gikk ut den 19. desember. Dette har ført til et massivt israelsk motangrep som sies å være det verste på flere tiår. Over 1400 palestinere er til nå skadd i angrepene og 310 personer skal være drept.

Intern splittelse

Palestinernes president Mahmoud Abbas jobber nå intenst for å få stanset de israelske angrepene mot de palestinske områdene. Han må nå få alle de palestinske fraksjonene til å samarbeide om en forhandling med Israel om en våpenhvileavtale.

TV 2s reporter i Israel Fredrik Græsvik mener imidlertid at det er liten grunn til å tro at Hamas vil sette seg ned ved forhandlingsbordet etter Abbas ønske.

- Det er liten grunn til å tro at Hamas vil støtte Abbas i dette. Det er bare halvannet år siden Hamas og Abbas sitt Fata parti utkjempet en borgerkrig i makten på Gazastripen og denne interne kampen pågår på sett og vis enda, sier Græsvik fra Kfar Aza, Israels grenseby til Gaza.

Kan ha feilberegnet Israel

Hamas begynte å skyte raketter inn i Israel før våpenhvileavtalen gikk ut den 19. desember. Mange observatører mener dette var et forsøk på å presse Israel til en bedre avtale.

Græsvik poengterer imidlertid at Hamas må ha visst at de fremprovoserte en voldsom reaksjon fra Israel. Ikke minst fordi det bare er seks uker til det er valg om den sittende regjering i Israel. Den israelske regjeringen er derfor nødt til å vise muskler og vise at de er rede til å slå hardt ned på denne typen provokasjoner.

- Det Hamas kan ha feilberegnet er kanskje måten Israel har slått tilbake på. Nemlig det at Israel i så stor grad har klart å slå ned på Hamas sin militære styrke. Israelske etterretning sier i dag at Hamas sin militære styrke er halvert i løpet av de siste tre dagene.

Bakkestyrker inn i Gaza

Er det trolig at israelerne vil rykke inn i Gaza med bakkestyrker?

- Jeg står nå på grensen mellom Gaza og Israel. Rundt meg står det oppstilt stridsvogner og artillerivogner og andre pansrede kjøretøy. Det er mange israelske soldater her. Alt tyder på at de kommer til å foreta noen form for bakkeoperasjoner i løpet av de nærmeste timene eller dagene. Men om de vil foreta enkelt operasjoner inne i Gaza eller om de vil foreta en fullskala invasjon av Gazastripen er for tidlig å si. Det er sannsynligvis det første som vil skje, sier Græsvik fra Israel.

En splittet sivilbefolkning

De fleste av de drepte er Hamas-medlemmer, men ifølge NTB beregner FN at minst 51 sivile er drept på Gazastripen etter at det israelske luftangrepet startet lørdag.

- De sivile holder seg innendørs under bombeangrepene da det er altfor risikabelt å gå ut. Etter at bomber har slått ned i bygninger og private hus trekker selvfølgelig mange ut på gaten for å se om de kan hjelpe. Her har vi blant annet røde halvmåne, med flere hundre personer ute i feltet som hjelper til der det trengs, sier Ola Skuterud, delegasjonsleder for Røde Kors i Midtøsten.

Enkelte observatører sier det israelske angrepet vil styrke motstanden og kampgløden blant palestinerne. Andre hevder store deler av befolkningen i Gaza nå vil fjerne Hamas?

- Jeg tror vi vil se en økende splittelse blant palestinerne. De som er tilhengere av Hamas vil nok støtte Hamas i dette. De føler at situasjonen er så håpløs at om de må lide en stund til så er de forberedt på at det vil bli vanskelig. Vi ser imidlertid at presidenten for palestineren delvis legger litt av skylden på Hamas på at det som har skjedd. Jeg er redd for at angrepene nå vil føre til en enda større intern splittelse, sier Skuterud.