sykehus (Foto: AFP/Scanpix)
sykehus (Foto: AFP/Scanpix)

Gaza-sykehus under sterkt press

- Troen på at man kan bombe seg fram til en løsning er en illusjon, mener Kirkens Nødhjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En fem år gammel jente døde på sykehuset Al Ahli i Gaza etter å ha blitt skadet av israelske bomber. Sykehuset Al Ahli, som er støttet av Kirkens Nødhjelp, har til nå mottatt 40 sårede etter bombeangrepet i Gaza denne helgen, melder Kirkens Nødhjelp.

Sykehuset mangel på mat og medisiner

- Nok er nok. Først blokade, som har forhindret viktige leveranser av mat og medisiner, og nå bombing. Dette kan ikke fortsette, sier Suhaila Tarazi, direktør på Al Ahli-sykehuset. Sykehuset er eid av den anglikanske kirken.

Tarazi forteller at hun kan høre eksplosjoner hver time. Hun har blant annet vært vitne til at universitetet, som ligger kun fire kilometer unna sykehuset, er truffet minst ti ganger.

Israel blokkerer nye forsyninger

Sykehuset hadde allerede før angrepene store problemer med forsyninger på grunn av blokaden fra Israels side.

Mangelen på medisiner, bandasje og brensel til strømaggregatet er prekært.

- I tillegg er sykehuset tom for blant annet melk, ris og sukker. Forrådet av melvarer er begrenset. Sykehuset har imidlertid sin egen brønn, og har i øyeblikket nok vann, rapporterer Tarazi.

Også reservedeler til medisinsk utstyr er i ferd med å bli et alvorlig problem.

Det har vært vanlig at besøkende fra utenlandske organisasjoner har tatt med seg slike reservedeler, men nå har det vært gjennomført blokade av utenlandske organisasjoner siden første uka i november.

Mottar trusler på telefon

I tillegg til økt pasientpågang og mangel på forsyninger, opplever staben på Al Ahli-sykehuset å bli oppringt med trusler om bombing dersom de befinner seg i bygninger med Hamas-personer.

- Vi blir fortalt at hvis vi befinner oss sammen med terrorister, må vi komme oss ut av huset, fordi det vil bli bombet, forteller Tarazi.

- Bombingen må opphøre. Begge partene må erklære våpenhvile nå, sier Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp til tv2nyhetene.no.

Sommerfeldt understreker til tv2nyhetene.no at situasjonene er uvanlig prekær for sykehusene, da Israel har blokkert forsyningene i lengre tid før de nå starter bombingene.

En illusjon

Sommerfeldt poengterer at situasjonen kun kan løses politisk.

- Det viktigste nå er at partene får til en våpenhvile og gjensidig anerkjennelse av hverandres stater.

Han understreker at palestinerne må få kontroll på rakettene som skytes inn i Israel. Samtidig påpeker han at israelernes bombeangrep mot Gaza er uproporsjonale, og må opphøre umiddelbart.

- Troen på at man kan bombe seg fram til en løsning er en illusjon, sier Sommerfeldt.