Israel erklærer full krig

Israels forsvarsminister Ehud Barak har erklært full krig mot Hamas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Israel er nå i full krig med Hamas, som er den palestinske fraksjonen som tok over kontrollen i Gaza i fjor sommer, opplyste den israelske forsvarsministeren Ehud Barak til den israelske nasjonalforsamlingen mandag.

- Vi har flere ganger strukket ut hånden vår til det palestinske folket med et ønske om fred. Vi har ingenting imot folket i Gaza. Men dette er en full krig mot Hamas og deres grener, sa Barak mandag formiddag, melder CNN.

Fortsetter angrepene
Israel fortsatte med luftangrepene på tredje dag mandag og har blant annet bombet i stykker innenriksdepartementet og Det islamske universitetet i Gaza by, som er en høyborg for Hamas.

Samtidig fortsetter rakettangrepene fra militante palestinere mandag formiddag. Én israeler ble drept og 14 ble skadd da en rakett traff den israelske havnebyen Ashkelon. Militante palestinere har avfyrt minst 17 raketter mot israelske mål mandag, melder den israelske avisen Haaretz.

Flere barn drept
Om lag 300 palestinere har blitt drept i den israelske offensiven som startet lørdag. Ifølge FN skal 51 en av de drepte være sivile, melder Reuters. I tillegg skal seks barn ha blitt drept i angrepene natt til mandag.

Mer enn 1400 mennesker er skadd siden lørdag og den humanitære situasjonen er svært kritisk.

- På sykehusene var situasjonen i utgangspunktet håpløs. De har veldig lite utstyr på sykehusene og matsituasjonen er begredelig. Kornlagrene er tomme, men de får noe mat fra internasjonale organisasjoner i Israel, sier TV2-reporter Fredrik Græsvik, som befinner seg i Jerusalem, til Nettavisen.

Militærsone rundt Gaza
Israel forbereder seg på en bakkeinvasjon og har utplassert flere hundre stridsvogner langs grensen til Gazastripen. Området rundt Gaza er erklært som en militærsone og israelske myndigheter har mobilisert 7000 reservesoldater.

- Jeg har snakket med en talsperson for det israelske militæret som sier at de er klare til å gå inn, men det er tydelig at de kvier seg for å invadere, fordi dette er noe de har gjort før og de vet at de vil lide store tap i en slik bykrig, sier Græsvik.