Festens verste bilder

20 nordmenn, deriblant flere barn, fikk alvorlige øyeskader under årets nyttårsfeiring. Vi advarer om sterke bilder.

Se bilder nederst i saken!

Lege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssykehus har kontaktet alle landets øye-avdelinger etter feiringen av det nye året.

Skuffende høyt
Rapporten er nedslående: Hele 20 nordmenn har fått behandling for alvorlige øyeskader etter nyttårsfesten, deriblant flere barn. Dette er seks færre enn i fjor, men likevel altfor mange, mener Bull.

- Det er en mye mindre nedgang enn vi hadde håpet på, særlig med tanke på at det har vært veldig mye fokus på fyrverkeri og øye-skader, sier Bull til Nettavisen.

Før nyttår var det en rekke medieoppslag om farene ved fyrverkeri og alkohol. I tillegg har alle landets rakett-utsalg i år delt ut gratis vernebriller for å beskytte folk mot rakettene - med begrenset suksess.

- Vernebrillene blir tydeligvis ikke brukt. Hvis folk hadde brukt dem, ville de ikke ha blitt skadet, fastslår legen.

- Fylla har skylda
Blant de 20 skadde personene er det én kvinne og 19 menn. Flere av dem er under 18 år, og den yngste er en ni år gammel gutt. Han var tilskuer til oppskyting av raketter i Østfold, da en av dem plutselig traff ham i øyet. Hele fem av ulykkene skjedde i Hordaland, mens tre skjedde i Stavanger-området. De øvrige skjedde rundt om i landet. For tre av personene er skadene så alvorlige at synet trolig ikke kan reddes.

Ifølge Bull er de fleste som skader seg beruset, og de vanligste ofrene er unge menn.

- Fylla har ofte skylda. Jeg har sett veldig mange slike skader opp gjennom årene – flere personer med alvorlige øyeskader er overstadig beruset når de kommer hit til sykehuset. Men det finnes også ofre som er totalt uskyldige, som har vært vitne til at andre har avfyrt raketter som treffer dem i ansiktet, sier Bull.

Vil ha nye regler
Den erfarne legen ønsker seg nye regler i forbindelse med fyrverkeri, og håper de blir strengere enn hva som nylig ble foreslått av et statlig utvalg.

- Jeg tror en promille-grense for oppskyting av raketter hadde vært veldig effektivt. Det samme tror jeg om et totalforbud mot at privatpersoner fyrer opp raketter. I tillegg hadde det vært gunstig om det bare var lov å fyre opp raketter på bestemte, regulerte områder, med politi til stede, sier han.

Nils Bull har samlet inn bilder av flere av de alvorlige øye-ulykkene under årets nyttårsfest.