Sørveggen på flerbrukshallen i Honningsvåg ble blåst filler av uværet 29. desember. (Foto: Gry Mortensen)
Sørveggen på flerbrukshallen i Honningsvåg ble blåst filler av uværet 29. desember. (Foto: Gry Mortensen)

Uværet fortsetter i nord

Det blir en kort pause tirsdag formiddag, før en ny storm når kysten.

Det blåste mellom sterk kuling og full storm fra vest langs Finnmarkskysten natt til mandag. Hustak ble blåst av, beboere evakuert, og biler ødelagt. Vinden gjorde at både nord- og sørgående Hurtigrute måtte forlate kaien i Honningsvåg.

Sjekk været hos deg. Søk, velg fra listen, eller klikk i kartet!

Orkan styrke

Klokken sju mandag morgen registrerte Fruholmen og Slettnes fyr 23 m/s, og Hekkingen 19 m/s. I kastene er vinden enda sterkere. Fruholmen 33 m/s, og Hekkingen helt opp i 39 m/s.

- Over 32 meter i sekundet er orkan styrke, sier Storm-meteorolog Inge Johannessen, men det skal blåse så kraftig i minst ti minutter for at vi skal kalle det orkan.

Nytt uvær tirsdag

Ved Hammerfest blåser det i morgentimene stiv til sterk vestlig kuling. Vinden holder seg hele mandag, og roer seg først natt til tirsdag. Men finnmarkingene får ikke pustet ut lenge. Johannessen forteller at det allerede tirsdag kommer et nytt uvær inn over den nordligste landsdelen.

- Fronten når land tirsdag ettermiddag, og passere raskt over Lofoten og Troms natt til onsdag. Det kommer til å blåse storm i Nordland. Først fra sørvest, og så dreier den på nordvest etter at fronten er passert.

Snø og torden

Denne gangen nøyer det seg ikke med å blåse. Uværet har med seg kraftige snøbyger og torden.

- Fronten kommer til å ligge over Finland midt på dagen onsdag, og da vil det blåse nordvestlig kuling med snøbyger fra Stad til Finnmark. Sterkest vind fra Trøndelag til nord i Nordland.

På reise?

Uværet kommer fortsatt til å skape problemer både på veiene, i luften og på sjøen.

- Her kan du sjekke forholdene på fjellovergangene i nord.

- Her kan du sjekke om flyene er i rute.

- Her kan du sjekke om Hurtigruten er i rute.

- Her kan du sjekke om Hurtigrutens ferger og hurtigbåter er i rute.