gazabombe (Foto: JACK GUEZ, © mcp)
gazabombe (Foto: JACK GUEZ, © mcp)
gazafgr (Foto: SAID KHATIB, © SK/dan)
gazafgr (Foto: SAID KHATIB, © SK/dan)
En israelsk soldat står og ber på en stridsvogn like ved grensen til Gaza.  (Foto: Sebastian Scheiner/AP)
En israelsk soldat står og ber på en stridsvogn like ved grensen til Gaza. (Foto: Sebastian Scheiner/AP)

Israel erklærer full krig

Israels forsvarsminister sier Israel nå er i full krig mot Hamas, og mange forventer bakkekrig i Gaza i løpet av få dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det massive israelske luftangrepet mot det Hamas-kontrollerte området fortsetter. Flere viktige mål i Gaza er truffet, og bakkestyrker klar ved grensen.

Ødeleggende luftangrep

I morgentimene mandag ble kontorene til Hamas sentraladministrasjon i Gazainnenriksministeriet og Det islamske universitetet på Gazastripen bombet, skriver Sky News.

I følge NTB er det første gang Israel retter angrep direkte mot bygningene til den palestinske sentraladministrasjonen, som på Gazastripen kontrolleres av Hamas.

Øyenvitner forteller at en rekke eksplosjoner rystet universitetsområdet i Gaza by. Like før klokken 08 meldte innbyggere om lyden av droner og luftangrep over Gaza nok en gang.

310 drept

Ingen mennesker skal imidlertid ha blitt skadd i angrepet mot universitetet, men så langt har 310 palestinere blitt drept i angrepene som er de verste på flere tiår. Over 1400 skal være skadet.

De fleste av de drepte er Hamas-medlemmer, men i følge NTB beregner FN at minst 51 sivile er drept på Gazastripen etter at det israelske luftangrepet startet lørdag.

- Tallet vil ganske sikkert stige, sier UNWRA-talsmann Christopher Gunness. UNWRA har beregnet antall sivile dødsofre etter å ha besøkt sykehus og sykestuer over hele Gazastripen.

- Trolig bakkekrig

Det er ingenting som tyder på at Israel vil trappe ned aksjonen med det første. De har også forberedt reservestyrkene på at de kan bli kalt inn på kort tid, slik at de kan sette bakkestyrker inn i gaza.

- Vi ser at de fortsetter å kjøre stridsvogner og artilleri opp mot grensen. Så det er all grunn til å tro at Israel i løpet av de neste par dagene vil sette inn bakkestyrkene, sier TV 2s reporter Fredrik Græsvik til TV 2 Nyhetskanalen.

Se hele intervjuet med Græsvik her:
280525

Rakettangrep

Angrepene kom etter at Hamas hadde gjennomført en rekke rakettangrep mot Israel.

Israel krevde at palestinerne på Gazastripen måtte ta avstand fra Hamas og sette en stopper for rakettangrepene, når dette ikke ble gjort gikk israel til storoffensiv mot Gaza lørdag.

Israelsk etteretning hevder Hamas er betydelig svekket etter to dager med luftangrep.

- Vil bare at det skal stoppe

Ola Skuterud i Norges Røde Kors tror ikke at den menige mann i Gaza er så opptatt av hva som skjer, de vil bare at det skal stoppe.

Se intervjuet med Skuterud her:

280553