Norske sykehus mobiliserer for fullt for å stanse spredningen av influensaen.  (Foto: Vestad, Roar/Scanpix)
Norske sykehus mobiliserer for fullt for å stanse spredningen av influensaen. (Foto: Vestad, Roar/Scanpix)

Oppfordrer til vaksinering

Folkehelseinstituttet mener nordmenn er for dårlige til å vaksinere seg mot influensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mange som harker og hoster i disse dager. For nå er influensaen her.

- Vi har fått melding om at andelen av dem som søker lege med influensasymptomer, faktisk har ekte influensa. Det tyder på at årets influensaepidemi er på vei inn, sier overlege Karin Rønning ved Nasjonalt institutt for folkehelse.

Rammer en av åtte

Folkehelseinstituttet tror 10-25% av befolkningen vil bli smittet av viruset i denne omgangen. Halvparten av disse blir syke.

- Vi regner med at toppen vil være nådd i slutten av januar, når den har startet såpass tidlig som den har i år, forteller Rønning.

Epidemien kom allerede før jul i år og dermed brått på for mange nordmenn. Vi er nemlig ikke flinke til å vaksinere oss.

- Det viktige å jobbe med for Norge fremover er å øke influensavaksineringen i sesongen, sier Rønning som understreker at det ennå ikke er for sent.

- Vi har anbefalt folk som tilhører risikogruppene for komplikasjoner å vaksinere seg allerede fra oktober. Men det er ikke for sent for dem som ikke har gjort det ennå. I løpet av en til to uker oppnår man god effekt av vaksinen.

- Vask hendene!

Likevel er det beste rådet for å unngå smitte denne gang å vaske hendene.

- God og hyppig håndvask! Det er ganske vanlig at man nyser i hender og etterpå tørker seg rundt forbi. Derfor bør man vaske hendene når man har vært i kontakt med spytt på en eller annen måte, oppfordrer overlegen.