- Minst 155 drept i rakettangrep

Israelske styrker har sendt raketter mot minst 30 mål i Gaza.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag iverksatte den israelske hæren et massivt luftangrep mot minst 30 mål i Gaza. Angrepet var rettet mot Hamas-installasjoner i området og kom kun få dager etter at den israelske regjeringen godkjente militære angrep som svar på de siste dagers rakettangrep fra Hamas.

Så langt er det uklart hvor mange som er drept eller skadet som følge av angrepet. Ifølge medsinsk personell på palestinsk personell er minst 155 drept og over 200 såret, melder avisen Haaretz.

Kun timer etter det massive israelske angrepet svarte palestinske militanter med å sende flere raketter mot Israel. Så langt er det meldt om én omkommet og én alvolrig skadet som følge av de palestinske rakettangrepene, ifølge Jerusalem Post.

- Bare begynnelsen
Foreløpig er det ingen tegn på at det israelske luftangrepet vil bli etterfulgt av en bakkeoffensiv, melder nyhetsbyrået AP. Likevel er det ingenting som tyder på at angrepet vil være det eneste fra israelsk side.

- Vi er i startfasen av denne operasjonen. Vi har ikke noen forhåndsbestemt plan og situasjonen «på bakken» vil bestemme våre neste steg, sa talsmann Avi Benayahu til en militær radiostasjon etter at israelske kampfly hadde avfyrt raketter mot mer enn 30 ulike mål på Gazastripen.

Journalister i området forteller om fullstendig kaos på Gazastripen lørdag formiddag.

- Folk løper i gatene, sier en reporter til CNN.

SYKEBILMANGEL: Det er ikke nok sykebiler i Gaza til å frakte
  vekk alle de skadde.
SYKEBILMANGEL: Det er ikke nok sykebiler i Gaza til å frakte vekk alle de skadde.

Lettet på blokade
Den israelske hæren (IDF) sier i en uttalelse at de har angrepet en rekke Hamas' mål og infrastruktur. Samtidig advarer de Hamas mot å svare med nye rakettangrep.

- Denne operasjonen vil fortsette, utvides og intensiveres så mye som er nødvendig, heter det i uttalelsen fra IDF.

Palestinernes president Mahmoud Abbas fordømmer angrepet i en uttalelse og ber israel beherske seg.

I beredskap
Luftangrepet kommer dagen etter at Israel lettet på blokaden av Gaza. Israelske myndigheter åpnet for bistand og forsyninger inn i det palestinske territoriet som er under Hamas' kontroll. Åpningen av blokaden ble tolket som forberedelsen på et israelsk angrep.

Da det ble klart at et angrep på Gaza var nært forestående, ble det israelske helsevesenet satt på høyeste beredskap. Over 200 ambulanser er utplassert rundt i Israel i påvente av motangrep fra Hamas, melder Jerusalem Post.

Slutt på våpenhvile
Den seks måneder lange våpenhvilen mellom Hamas og Israel utløp fredag i forrige uke, og kort tid etter begynte palestinske militanter å sende raketter mot israelske mål i Negev-regionen. Angrepene har den siste uken vedvart, til tross for sterke advarsler fra Israel.

Israels utenriksminister, Tzipi Livni, uttalte tidligere i uka at hvis hun vinner det forestående israelske valget og blir statsminister, vil hun fjerne Hamas fra makten i Gaza, ifølge Bloomberg.

- Staten Israel og en regjering under meg vil gjøre det til et strategisk mål å fjerne Hamas-regimet på Gaza, sa Livni i en radiotale på Israel Radio.

Livni og hennes parti Kadima er i dødt løp med Likud-partiet og statsministerkandidat Benjamin Netanyahu før valget i februar.

Palestinerne delt i to
Israel trakk seg ut av Gazastripen i 2005. Forholdet mellom Israel og palestinerne forverret seg året etterpå da Hamas overraskende vant parlamentsvalget. Etter valget oppstod det en intern maktkamp mellom Hamas og Fatah, og i 2007 brøt det ut full konflikt mellom de to palestinske organisasjonene. Fatah ble med makt kastet ut av Gazastripen, og siden har de palestinske territoriene vært delt i to, fysisk og politisk.

Palestinerne skal etter loven gå til valg i januar for å velge ny president, men Fatah-leder Mahmoud Abbas har bedt om ett års utsettelse av valget slik at det kan sammenfalle med parlamentsvalget i 2010. Hamas har avvist dette, og dermed kan det brygge opp til nok en konflikt mellom de to organisasjonene.

Fakta

Er du eller noen du kjenner i området?

Tips Nettavisen:

TELEFON: 2100 6010

SMS/MMS: Send melding med kodeord «tips» til 1930.

E-POST: tips@nettavisen.no