Tollefs konto ble tømt

Norske kontoer tappet for mange hundre tusen kroner etter svenskehandel. Tollef Østbye mistet 25.000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere nordmenn blir tappet for penger etter svenskehandel i EU-shoppen i Töcksfors på gamle E18 på Hån i Sverige, skriver Smaalenenes Avis.

Fortvilte nordmenn forteller at kontoen deres ble tappet for store summer etter besøk i butikken.

- Skremmende
Tollef Østby er en av kundene som mistet 25.000 kroner etter et besøk i Töcksfors.

- Det er veldig irriterende. Jeg er ikke så bitter at jeg ønsker å vri hue av vedkommende, men det er skremmende fordi det viser at man aldri er trygg i den digitale kortverdenen, sier Tollef Østby til avisen.

Han oppdaget at kontoen hans var tømt da han sto i en butikk og plutselig ikke hadde dekning på kortet.

Banken har lovet Østby at han får tilbake pengene på nyåret. Heldigvis hadde han gjort seg ferdig med julehandelen før kontoen ble tappet.

Så heldig var ikke alenemor Line Anderson fra Rakkestad. Les hennes historie her.

Mange ofre
Men det er flere som har mistet større beløp etter å ha handlet på EU-snoppen, også kalt Töcksfors Gränshandel. Øivind Bjerke fra Moss sier til avisen at kontoen hans ble tappet for mellom 60.000 og 80.000 kroner.

- Jeg ringte med en gang og sperret kortet. Banken har gitt meg beskjed om at jeg får igjen pengene, sier han.

Felles for alle ofrene er at de har brukt kortet i denne butikken mellom 7. november og 5. desember. Dermed er det ikke utenkelig at også flere kan ha blitt svindlet i den samme perioden.

Lensmann Erling Leknes i Marker sier til NRK Østfold at tre personer har henvendt seg til lensmannskontoret den siste tiden.

- Det viste seg at de alle hadde vært i samme butikk i Hån, rett over grensa. Ingen av dem husker noen spesielle omstendigheter, selv om den ene riktignok måtte dra kortet flere ganger og hadde stusset litt på det, sier Leknes.

Belastet på Filippinene
Kontoene har ifølge avisen blitt belastet den 20. og 21. desember på minibanker i Norge, Danmark og Tyskland, men de største summene er tatt ut på Filippinene.

Lensmannen tror kortene har blitt kopiert i Sverige, og at svindlerne har klart å tilegne seg koden på kortet.