Ahmadinejad under opptaket av tv talen som sendes på Channel 4 i kveld.  (Foto:  /AFP)
Ahmadinejad under opptaket av tv talen som sendes på Channel 4 i kveld. (Foto: /AFP)

Får refs før juletale

Britisk UD kritiserer Channel 4 for å la Irans president slippe til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har fått jobben som årets juletaler i den britiske TV-kanalen Channel 4 . Juletalen skal sendes i kveld kl 19.15 lokal tid. Også dronning Elisabeth taler som vanlig til folket første juledag - hos konkurrentene BBC og ITV .

Les også: Taler til britene

Men Channel 4s beslutning om å la Ahmadinejad slippe til i beste sendetid, går ikke upåaktet hen.

- Sprer misnøye

Det britiske utenriksministeriet beskylder kanalen for å spre misnøye i verden.

- President Ahmadinejad har tidligere kommet med en rekke antisemittistiske uttalelser, sier en pressetalskvinne i britisk UD til avisen The Guardian torsdag. Hun understreker at ytringsfriheten råder i britisk presse, men at talen vil skape reaksjoner også i andre, allierte land.

Ifølge avisen vil Irans president blant annet si at "dersom Jesus hadde levd i dag, ville ha ha stått for rettferdighet og kjærlighet for menneskeheten, og arbeidet mot krigshissere, okkupanter og kranglete, ekspansjonistiske makter".

Et alternativt verdensbilde

Talen vekker også harme blant jødiske politikere i Storbritannia.

Louise Ellman, parlamentsmedlem for Labour-pariet og leder for Labour Jewish Movement, sier til The Guardian at Channel 4 lar "en farlig fanatiker som fornekter holocaust" slippe til umotsagt.

Lederen for Channel 4s nyhetsavdeling Dorothy Byrne forsvarer beslutningen og sier at talen er med på å "gi innsikt i et alternativt verdensbilde".

Hun fremholder at Channel 4 har fokusert mer på Iran enn noen annen TV-kanal, og at talen er med på å videreføre tradisjonen om å tilby andre perspektiver på verden rundt oss.