Et medlem av den militante gruppen Popular Resistance Committees ses her med en hjemmelaget rakett i utkanten av Gaza by. (Foto: Ashraf Amra, © AFP Photo)
Et medlem av den militante gruppen Popular Resistance Committees ses her med en hjemmelaget rakett i utkanten av Gaza by. (Foto: Ashraf Amra, © AFP Photo)

Stille før stormen

Israel planlegger å angripe Gaza, men venter på grunn vanskelige værforhold, sier anonyme kilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har spenningen mellom israelerne og palestinerne økt betraktelig. 18. desember gikk en våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas ut, og etter det har det kommet regelmessige rakettangrep fra Gaza-stripen, rettet mot israelske områder.

Massive rakettangrep

Israelske myndigheter hevder at det har vært massive rakettangrep. Mer enn 80 raketter og granater skal ha blitt sendt mot det sørlige Israel fra Gaza. En av rakettene traff et bolighus, men det er ikke meldt om skadede i angrepet.

- Vi er fremdeles villig til å svare stillhet med stillhet, men fortsetter disse angrepene vil vi ikke nøle med å ta steg for å forsvare våre innbyggere, forteller en talsmann for israelske styresmakter.

Planlegger ny invasjon

Etter at Israels regjering onsdag godtok planer om en bred invasjon av Gaza, uttalte forsvarsminister Barak følgende til nyhetsbyrået AP.

Ehud Barak. (Foto: GALI TIBBON, © EPA)
Ehud Barak. (Foto: GALI TIBBON, © EPA)

- Vi kan ikke akseptere denne situasjonen. Uansett hvem som angriper og skader israelske soldater skal de få betale dyrt.

Kilder i det israelske forsvarsdepartementet som vil være anonyme sier til AP at invasjonen trolig vil begynne med «kirurgiske» luftangrep, rettet mot dem som angriper med raketter. Etter luftangrepene vil Gaza på nytt bli invadert og okkupert.

Israel har den siste tiden forsøkt å forberede sine allierte på at det kan komme til å smelle høyt i Gaza.

- Fredens hav

Palestinernes president Mahmoud Abbas oppfordrer Israel til å godta et fredsinitiativ fra 2002, der den arabiske verden lover å holde fred med Israel så lenge Israel trekker seg ut fra vestbredden, Gazastripen og Golanhøydene.

- Kom til fredens hav som strekker seg hele veien fra Mauritania til Indonesia, skal Abbas ha sagt.

Israel forlot Gaza i 2005 etter 38 års okkupasjon, men har beholdt kontrollen ved grenseovergangene. Militante medlemmer av Hamas tok kontroll over Gaza i juni 2007.