Inkasso giro (Foto: TV 2)
Inkasso giro (Foto: TV 2)

- Inkassotiltak mot sin hensikt

Justisministeren vil kutte i inkassosatsene, men inkasso-bransjen og Namsmannen tviler på at det vil hjelpe de fattige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere nordmenn får betalingsproblemer. Fførste halvår fikk inkasso-selskapene inn nesten 2,3 millioner nye saker til behandling, og nå sender Justisdepartementet et forslag på høring som skal redusere skyldnernes ansvar for inkassokostnader. Forslaget går ut på at maksimalsatsene for skyldnerne sitt ansvar for inkassokostnader skal reduseres med mellom 20 og 50 prosent, avhengig av størrelsen på kravet. Storberget foreslår at det skal ta 14 dager lengre før man kan bruke den høyeste maksimalsatsen som gjelder for kravet.

Men bransjen selv tror på en motsatt effekt:

- Det som umiddelbart kan se ut til å bli en nedgang i kostnadene kan bli det stikk motsatte hvis man kommer fortere over i namsapparatet. hvis en sak i namsapparatet: kostnad på 2300 kroner. vil være mye mer enn den reduksjonen som ligger på inkassosiden, sier Bård Bratsberg, styreleder Norske Inkassobyråers Forening til TV 2 Nyhetene.

Hvis inkassoselskapene tjener mindre på hvert oppdrag, frykter namsfogden i Oslo at mer lesses over på en instans som har mer enn nok å gjøre - og en saksbehandlingstid på nesten et år.

- Vi har ikke greid å ta unna disse bunkene etter hvert som de kommer inn, sa fungerende Namsfogd i Oslo, Alexander Dey, til TV 2 Nyhetene 10.september.

Og hvis betalingsviljen svekkes, kan det få dramatiske konsekvenser for næringslivet.

- Det har vært veldig fokus i finanskrisen på den som skylder penger, men det sitter også en som gjerne skulle hatt dem. Og hvis ikke han får betalt, har ikke penger til å betale lønn til de ansatte. så det er altså to sider i dette spillet her, sier Bård Bratsberg til TV 2.