Tvillingene Tuan Tuan og Yuan Yuan ble fraktet til Taiwan tirsdag.  (Foto: AP/SCANPIX/AP)
Tvillingene Tuan Tuan og Yuan Yuan ble fraktet til Taiwan tirsdag. (Foto: AP/SCANPIX/AP)

Gir fredspandaer i julegave

Slik vil Kina blidgjøre Taiwan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å bedre forholdet til Taiwan har kinesiske myndigheter besluttet å gi en spesiell gave: Ett par kjempepandaer ankom hovedstaden Taipei tirsdag.

Tvillingpandaene Tuan Tuan og Yuan Yuan (4) ble fraktet i en stor container om bord i et chartret fly. Tvillingene ble fraktet til dyreparken i Taipei med politieskorte. Etter en måned i karantene, vil store og små kunne glede seg over pandaene i dyreparken.

Forbedret forbindelser

- De blir brukt som et diplomatisk virkemiddel for å vise at Kina har gode hensikter. Men de fleste barn vil bare være opptatt av om de er søte eller ikke, sier George Hou, foreleser i kommunikasjon ved I-Shou-universitetet i Taiwan til nyhetsbyrået Reuters .

Kina begynte allerede i 2005 å vise mildere sider - i stedet for militære trusler - overfor den uavhengige øya i sør som de har ansett som kinesisk siden slutten av borgerkrigen i 1949.

Kineserne har tidligere erklært at de vil ta Taiwan - om det så skal skje med militær makt, men etter at Kina-vennlige Ma Ying-jeou overtok presidentstolen i mai har forholdet mellom de to landene stabilisert seg ytterligere.

USA fikk også

Det er ikke første gang kineserne deler ut pandaer til andre land for å bedre diplomatiske forbindelser. Siden 1957 har de delt ut pandaer til ni land, blant dem Japan, USA og Sovjetunionen. Allerede for to år siden ønsket de å gi pandare til taiwanerne, men den gang avslo presidenten gaven.

- Pandaene tar med seg en hilsen fra 1,3 milliard kinesere til Taiwan, med ønske om fred, samhold og kjærlighet, sa visedirektør for det kinesiske Taiwan-kontoret da pandaene ble vinket farvel i Sichuan-provinsen før avreise.

Pandaene ble fraktet i et chartret fly tirsdag.  (Foto: AFP/SCANPIX/)
Pandaene ble fraktet i et chartret fly tirsdag. (Foto: AFP/SCANPIX/)