Fyrverkeri
Fyrverkeri

Fyrverkeri er fremdeles lov

Men dersom du sender opp en rakett med styrepinne i år kan det gi deg 7000 kroner i bot.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år meldes det om stygge personskader og branner på grunn av uvettig bruk av raketter. Men i år er ikke lenger kjøp og bruk av raketter med styrepinner tillatt.

Brannvesenet håper dette fører til færre nødmeldinger.

- Vi har forventninger til at det blir mindre husbranner og personskader. Egen og andres sikkerhet er viktig og noe alle har et ansvar for å ivareta, sier branninspektør Erik Lerfald i Oslo brann- og redningsetat til TV 2 Nyhetskanalen.

- Hvorfor er rakettene på styringspinner så farlige?

- Vår erfaring er at selv om man følger bruksanvisningen er de ikke stabile fordi de kan ta andre veier enn den som er tilsiktet.

Forbudte fyrverkeriprodukter. (Foto: NPB)
Forbudte fyrverkeriprodukter. (Foto: NPB)

Bøter for ulovlig bruk

Justis- og politidepartementet har innfør et forbud mot raketter med styrepinne i klasse II og klasse III, samt pyrotekniske varer som kan forveksles med leketøy med virkning fra 1. januar 2008. Alle andre former for fyrverkeri er fortsatt tiltatt ettersom de regnes som tryggere produkter enn de gamle pinnerakettene.

Dersom du likevel blir fristet til å sende opp en rakett med styrepinne, kan det bli en dyr fornøyelse. 7000 kroner i bot venter det dem som bruker ulovlig fyrverkeri.

Det er fortsatt anledning for privat kjøp og bruk av såkalte effektbatterier. Disse gir den samme opplevelsen som raketter, men er betydelig sikrere fordi de er mer stabile og mindre utsatt for å velte.

Efektbatterier skyter opp effektkuler inneholdende ulike fyrverkerieffekter ti-100 meter høyt opp i luften.

Effektbatteri

- Forutsatt at man følger bruksanvisningene og holder riktig avstand er disse store effektbatteriene mer stabile enn raketter med styrepinner, sier Lerfald som oppfordrer alle til å sørge for sjekke at røykvarsleren fungerer før de feirer overgangen til det nye året.

Men selv om produktene regnes som trygge, oppfordrer bransjen til å bruke beskyttelsesbrillene på nyttårsaften.

Fyrverkeriprodukter som fortsatt er tiltatt:

fyrverkeri_tillatt (Foto: NPB)
fyrverkeri_tillatt (Foto: NPB)

Organisert fyrverkeri

Flere byer og mindre kommuner arrangerer i år ett eller flere organiserte fyrverkeri, enten som spleiselag eller som et rent kommunalt bidrag til nyttårsfeiringen. Oslo, Trondheim, Tromsø og Røros er blant kommunene som har organisert fyrverkeri nyttårsaften.

I forbindelse med fjorårets nyttårsfeiring ble 155 personer skadet av fyrverkeri. Bruk av raketter med styrepinner var årsak til sju av ti skader, mens effektbatterier og annet bakkefyrverkeri var involvert i 15 prosent av ulykkene, viser statistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.