Ny runde med kronejuling

Kronen faller på ny kraftig mot euro. Men ekspert tror det snart kan snu.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valutamarkedet er plagsomt for dem som importerer varer fra utlandet nå før jul. Et meget stille marked sender kronen nedover mandag formiddag.

NA24 –din næringslivsavis

En euro noteres til 9,86 kroner, noe som er en styrking på 1,2 prosent fra fredagens sluttkurs. Dermed fortsetter euroen sin ferd mot 10 norske kroner. Så langt i år har kronen svekket seg hele 23,5 prosent mot euroen og bare den siste måneden har kronen falt rett over 9 prosent.

Lavere oljepris og fraværene spekulanter
Oljeprisen har falt kraftig siden sommer, da rekorden på nesten 150 dollar fatet ble notert på råvarebørsen i New York. Mandag morgen lå oljeprisen handlet til rundt 43 dollar fatet. Samtidig har krisen i verdensøkonomien, og den utløsende finanskrisen, gjort antallet spekulanter kraftig barbert.

Store bevegelser og stor usikkerhet har skremt aktørene vekk fra en så vidt eksotisk valuta som norske kroner. Forrige uke gikk trader Svein Haga så langt som å kalle den norske valutaen for de nye Drakmene, etter den gamle greske myntenheten kjent for sin lave verdi, og at norske kroner ble mobbet.

Lite omsetning
Fraværet av andre aktører enn spekulanter og de som ikke trenger å kjøpe valuta for sin operasjonelle drift medfører et svært tynt marked.

- Det skal veldig lite til av kjøp og salg for at den flytter seg med så lite omsetning der er nå i jul og nyttår. Det er også en hvis salgsinteresse. Det virker som om det er få innenlandske aktører som ønsker å kjøpe noe særlig nå, sier Nordeas sjeføkonom Steinar Juel til NA24.

Han henviser til at flere av de kommersielle aktørene har stengt bøkene sine for jul.

Venter kroneoppgang
De fleste som følger kronen tror den skal styrke seg igjen utpå nyåret. Norges Bank meldte sammen med rentebeslutningen forrige uke at de trodde på en styrking fremover. Det samme gjør Steinar Juel i Nordea.

- Vi venter at kronen skal styrkes, men det er vanskelig å si hvor fort det skjer, sier Juel som sier at han tror man kan se for seg en euro til 9,5 kroner ved utgangen av første kvartal, og ned mot 9,20 til sommeren. Under nitallet ser vi først ved slutten av sommeren neste år, antar Juel.

Men det er usikkerhet, og Juel minner om at når det før snur så har valutaen en tendens til å bevege seg raskt. Og om vi ser titallet før nyttår kan han heller ikke utelukke.

- Det kan være den spiker opp før nyttårssaften, sier Juel til NA24.

En dollar koster 7,01 kroner, noe som representerer en svak styrking av dollaren. Et britisk pund prises til 10,33 kroner.