Koleraepidemien i Zimbabwe er ute av kontroll. Disse menneskene håper på å få asyl i Sør Afrika. (Foto: ALEXANDER JOE/AFP/SCANPIX/AFP)
Koleraepidemien i Zimbabwe er ute av kontroll. Disse menneskene håper på å få asyl i Sør Afrika. (Foto: ALEXANDER JOE/AFP/SCANPIX/AFP)

60.000 smittet av kolera i Zimbabwe

Kolerautbruddet har hittil kostet over 1000 mennesker livet. Røde Kors frykter det verste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Zimbabwe er rammet av den verste koleraepidemien i landets historie, og epidemien er ute av kontroll.

- Den store forskjellen fra tidligere er at dette sprer seg svært fort og i et omfang vi ikke har sett tidligere i Zimbabwe og i regionen. Vi håper at vi kan stoppe smitekilden, men vi frykter det verste. Dette kan bli virkelig ille, sier nødhjelpskoordinator Jan Egil Mosand i Røde Kors.

Organisasjonen forsøker nå å sikre rene vannkilder i landet. Tallene på smittede er oppjustert fra 20.000 til 60.000.

Les også: Lanserer hjelpeaksjon for Zimbabwe

Rent vann

- Røde Kors må i beredskap. Vannkilder må sikres, og vi må straks sette i gang tiltak for å redde folk som er blitt smittet og står i fare for å dø, sier Mosand til TV 2 Nyhetskanalen. Se video under.

- Dårlige sanitære forhold og mangel på rent drikkevann er noe av årsaken til problemet.

Med riktige midler kan man imidlertid bli kvitt infeksjonssykdommen som så langt har kostet over 1000 mennesker livet.

Robert Mugabe og hans regjering har fortsatt et anstrengt forhold
  til Storbritannia, og skylder på britene for koleraepidemi. (Foto: SCANPIX,
  © PB/CN )
Robert Mugabe og hans regjering har fortsatt et anstrengt forhold til Storbritannia, og skylder på britene for koleraepidemi. (Foto: SCANPIX, © PB/CN )

- Helsesektoren har kollapset

- Det er viktig å komme tidlig til behandling. Først og fremt må man få intravenøst og sikre at man blir uttørket. I større skala prøver vi å isolere pasientene, sikre smittekilde og sette i gang behandling av enkelttilfeller, forteller Mosand.

Men for dem som er smittet er det likevel vanskelig å få denne hjelpen. Befolkningen er avhengig av ekstern hjelp fordi tilbudene i landet er alt for dårlige.

- Den totale kollapsen i helsesektoren og lokale klinikker som skal gi et tilbud til befolkningen fungerer ikke. De har ikke medisinsk utstyr eller helsepersonell nok til å behandle folk.

Nektet for koleraepidemi

President Robert Mugabe har benektet at i det hele tatt en koleraepidemi i landet. Landets informasjonsminister har tatt til ordet og gir britene skylden for epidemien.

- Koleraen er et kalkulert, rasistisk angrep på Zimbabwe, uttalte informasjonsminister Sikhanyiso Ndlovu ifølge CNN.

Barn og kvinner er de som rammes hardest av epidemien.