Chris Pham (Foto: Ragne Riise / Ida Nysæter Rasch)
Chris Pham (Foto: Ragne Riise / Ida Nysæter Rasch)

20 års forvaring for Kamikaze-drapet

Ingen strafferabatt for hovedmannen bak Kamikaze-drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Chris Pham regnes som hovedmannen bak drapet på utestedseieren Mohamed Ahssain i februar i fjor. Han erkjente straffskyld for overlagt drap under særdeles skjerpede omstendigheter.

Mandag ble han dømt til forvaring i 20 år, med en minstetid på ti år. De to andre tiltalte, Usman Ali og Tommy Henriksen fikk dommer på henholdsvis 15 og 18 år.

De tre er også dømt til å betale 95.515 kroner for transport av Ahssains båre til Marokko og andre utgifter i forbindelse med dette. I tillegg må de betale 120.000 kroner i erstatning til hver av foreldrene.

En henrettelse

Da rettssaken startet i Oslo tingrett 16. desember, la statsadvokat Geir Evanger ned påstand om forvaring for alle tre fordi de utgjør en risiko for samfunnet. Dommen til Pham er helt i tråd med hva Evanger ba om i retten.

- Drapet er grotesk. De tiltalte har alvorlige personlighetsforstyrrelser og vil trolig utgjøre en samfunnsrisiko resten av livet, sa Evanger da rettssaken startet.

Alle tre var tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpede omstendigheter. Under rettssaken har de fortalt detaljert om hvordan de torturerte og drepte Ahssain, et drap som bærer preg av en regelrett henrettelse.

Da drapet ble begått sonet Pham allerede en dom for et annet drap. Usman Ali satt også inne for drap, mens Henriksen sonet en dom for sedelighetsforbrytelser. De tre hadde tatt permisjon samtidig for å ta livet av Ahssain.

Mange mennesker la ned blomster utenfor Kamikaze hvor det usedvanlig brutale drapet på Ahssain fant sted.  (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)
Mange mennesker la ned blomster utenfor Kamikaze hvor det usedvanlig brutale drapet på Ahssain fant sted. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)

Erkjente straffskyld

Til tross for at Pham erkjente straffskyld fikk han ingen strafferabatt. Retten hevder at Pham lider av en alvorlig personlighetsforstyrrelse og at det er stor risiko for fremtidig voldsatferd.

Også Henriksen erkjente straffskyld, men nektet for at han gjorde det med overlegg. Han forklarte i retten at han ikke trodde de skulle drepe Ahssain. Mohamed Usman Ali nektet straffskyld etter tiltalen, men erkjente at han hadde deltatt i drapet.

I dommen kommer det frem at motivet fremdeles er litt uklart. Pham har tidligere hevdet at han drepte Ahssain fordi sistnevnte ikke spilte med åpne kort i forbindelse med salget av utestedet Kamikaze. Retten mener derimot at det er mer sannsynlig at det var et økonomisk motiv bak drapet.

Et særdeles brutalt drap

Bakgrunnen for drapet skal være uenigheter rundt salget av utestedet Kamikaze i Oslo som Ahssain eide, og Pham skal ha begynt å planlegge å ta livet av Ahssain et halvt år før det skjedde.

28. februar 2007 møtte de tre mennene Ahssain på utestedet og tok han med ned i kjelleren. Der slo de ham til han ble bevisstløs. Deretter injiserte Henriksen to doser heroin i Ahssain. Da de så at han fremdeles pustet, dekket de til hodet med plastfolie og dekket til munn og nese.

Chris Pham ble tatt på fersken noen dager etter da han kjørte med liket i bagasjerommet for å finne et sted å gjemme det.