Dømt for sex med utviklingshemmet

Hevdet at den psykisk utviklingshemmede kvinnen er «oppegående og undervurdert».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(iOslo.no) Den 61 år gamle mannen hadde samleie med en betydelig yngre kvinne som bodde på sønnens omsorgssenter. Til tross for at kvinnen er både psykisk og fysisk utviklingshemmet, ble han overrasket da ansvarlige på senteret fortalte at de så alvorlig på hendelsen.

- Frivillig
Mannen er nå dømt i Oslo tingrett for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å utnytte kvinnens psykiske lidelse eller utviklingshemming.

61-åringen hevdet i rettssaken at samleiet var frivillig, og at kvinnen var oppegående og undervurdert. Han har blant annet forklart at kvinnen skriftlig fungerte på gymnasnivå.

Det tilbakeviser imidlertid retten. I en uttalelse fra rettens psykologspesialist fremgår det at kvinnen har et lavt forståelsesnivå generelt, og at hun fremstår som svært umoden. De somatiske sykdommene gjør at hun har lite overskudd, noe som samspiller med de psykiske vanskene.

Utnyttet kvinnen
«Hun har som sagt store hjelpebehov og det vurderes at hun ikke ville evne å ivareta seg selv uten høy grad av bistand.», heter det i uttalelsen.

Mannen mente også at kvinnen hadde tatt initiativ til samleiet, og at hun også ved senere anledning har gitt uttrykk for at hun ønsket å gjenta dette. Retten mener imidlertid at dette tilfellet uansett faller inn under begrepet utnyttelse, uavhengig av om 61-åringen opplevde at kvinnen ønsket seksuell kontakt med ham.

Kvinnen forklarte, med til dels intime detaljer, hvordan de to hadde samleie flere ganger.

Seks måneders fengsel
«Retten finner i utgangspunktet forklaringen til fornærmede troverdig. Selv om forklaringen er til dels springende og uklar med hensyn til tid, har hun fastholdt at de har hatt seksuell omgang flere ganger og at hun ikke har ønsket dette.»

61-åringen ble onsdag dømt til seks måneders fengsel for overgrepet, og må betale erstatning til kvinnen på 50.000 kroner.

Les flere nyheter fra iOslo.no.