stire_bergwall_thomas_quick (Foto: Pressens Bild/Scanpix)
stire_bergwall_thomas_quick (Foto: Pressens Bild/Scanpix)

- Avhørene ble manipulert

Avhørene av Thomas Quick har blitt manipulert slik at svensken ble dømt for tre drap i Norge. Det hevder en dokumentar som Sveriges Television sendte søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På 80 tallet var Finn Abrahamsen etterforskningsleder ved Oslo Poltidistrikt. Det er spesielt tre drap han husker ekstra godt. Tre drap der Abrahamsen alltid har tvilt på om de fikk tatt og dømt rett mann.

- Alltid vært i tvil

- Jeg har alltid vært i tvil når det gjelder dette her, sier Abrahamsen til TV 2.

23 år gamle Trine Jensen, 17 år gamle Gry Storvik og forsvinningen av 9 år gamle Therese Johansen var tre av 80 tallets store krimgåter. De forble uløst inntil den svenske seriemorderen Thomas Quick ut fra intet påsto at det var han som hadde drept dem.

Thomas Quick tilsto i alt 33 drap. Han ble dømt for åtte av dem, blant annet for de tre uløste norske drapsgåtene.

I en dokumentar som ble vist på Sveriges Television søndag kveld hevder Quick at han manipulerte og lurte politiet under avhør. I dag nekter han for å ha noe med drapene å gjøre:

- Jeg har ikke begått noen av mordene jeg er dømt for. Jeg har heller ikke begått noen av de andre mordene jeg har tilstått, sier han i dokumentaren.

- Han spiller

Det finnes ingen tekniske bevis for at Quick har begått drapene. Alt sakene baserer seg på hans egne tilståelser og oppførselen hans under åstedsbefaringer i Sverige og Norge...

I år 2000 intervjuet TV 2 broren til Quick. TV 2 viser broren bildene fra åstedsbefaringen. Dette er altså to år før Quick ble dømt for de norske drapene:

- Han spiller. Han er en manipulerende menneske. Jeg vet at han tvinner folk rundt lillefingeren, sa broren den gangen.

Denne uken ble to av de sentrale etterforskerne i Quick saken politianmeldt - beskyldt for å ha manipulert vitneavhørene slik at Quick til slutt ble dømt for åtte drap. Om det viser seg at Quick er uskyldig dømt, betyr det i så fall at det fortsatt går en eller flere drapsmenn fri her i Norge: