brannalarm680
brannalarm680

Salget av brannalarmer eksploderer

83 mennesker har hittil i år mistet livet i boligbranner. Dette har ført til en eksplosjon i salget av boligalarmer med direktevarsling av brann, og nå vil brannsjefen i Ålesund ha påbud for å spare liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare 20 prosent av norske husstander har boligalarm med direktevarsling. Brannsjefen vil ha utstyret i alle norske boliger.

- Vi håper at det blir et myndighetskrav med boligalarmer. Vi ønsker påbud om sikker strømforsyning på brannanlegg og røykdetektorer samt at disse har batteribackup hvis strømmen er borte. Det er svært viktig at strømforsyningen er trygg, at man slipper å tenke på å skifte batteri eller ikke, sier brannsjef Geir Thorsen i Ålesund.

Kundestrøm

Hittil i år har branner krevd 83 liv. Flere store leverandører av boligalarmer som TV 2 har vært i kontakt med, forteller om en formidabel pågang etter alarm som følge av det verste brannåret siden 1979. Både Securitas og BKK Alarm har fått mange nye kunder nå i desember.

- I forhold til i fjor er det vesentlig høyere. Vi har jo sett en utvikling i forhold til tidligere år; desember bruker å være en bra måned. Men i forhold til tidligere har vi sett at det har fortsatt helt opp til disse dager der folk - selv med julestrid og julebakst - har satt en ytterligere fokus på dette med sikkerhet og trygghet, sier Odd Olav Askeland som er divisjonssjef hos BKK Alarm i Bergen.

Opptatt av sikkerhet

- Vi merker i disse tider en markant økning av henvendelser fra folk som er bekymret for innbrudd og brann. Mange er opptatt av å sikre boligen sin, opplyser Cecilie Knudsen hos Securitas Direkt.

Sector Alarm har den siste uka doblet salget.

- Jeg anslå at vi denne uken selger minst dobbelt så mange boligalarmer som samme uke i fjor. Vi har solgt mye i hele år og øker vår kundemasse med ca. 20%, sier Viggo Skeisvoll i Sector Alarm.

Viktig investering

Brannsjefen i Ålesund er ikke i tvil om gevinsten.

- Det er utrolig viktig. Det at folk kan bli vekt opp, komme seg ut og i trygghet er alfa omega i forhold til å berge liv. Hvis jeg skal gi et råd, så vil jeg si til folk: Invester i et ordentlig anlegg, fordi det er sikkert, det er trygt og det er en liten investering i forhold til at det kan berge livet ditt, sier Thorsen i Ålesund brannvesen.

Lynet slo ned

Og en av dem som har anskaffet boligalarm er Britt Istad i Ålesund. Onsdag bestilte hun boligalarm til sønnens hus, og allerede dagen etter slo lynet ned i huset.

- Det er forferdelig viktig. Det kan være sekunder det er snakk om og man kan være uten telefon. Da går meldingen direkte til alarmsentralen som varsler brannvesenet. Det kan kort og greit berge liv. Heldigvis gikk det bra med huset til sønnen min, men det var nære på, sier Britt Istad.