Knut Storberget justisminister (Foto: Lise Åserud/SCANPIX)
Knut Storberget justisminister (Foto: Lise Åserud/SCANPIX)

Det kan bli lov å spotte Gud

Regjeringen vil fjerne blasfemiparagrafen i den nye straffeloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I stedet skal rasismeparagrafen utvides til å gjelde «angrep på religion eller livssyn».

Straffelovens paragraf 135, den såkalte rasismeparagrafen, foreslås utvidet til å gjelde hatefulle ytringer «slik at bestemmelsen ivaretar behovet for et strafferettslig vern mot kvalifiserte angrep på trossetninger og livssyn.»

- Vi får et bedre vern mot sterkt krenkende ytringer, samtidig som hensynet til ytringsfriheten blir ivaretatt, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

Ifølge regjeringen vil et straffansvar som verner ulike religioner og den enkeltes religiøse følelser kunne avverge alvorlige konflikter i samfunnet.

- Mange kan oppleve slike angrep krenkende. Angrep på trossetningene i religioner som ikke har mange tilhengere i Norge, kan lettere enn før oppleves som et angrep på en minoritetsgruppe med særskilt behov for vern, heter det i en fra regjeringen fredag.

Bakgrunnen for at blasfemiparagrafen foreslås fjernet er at straff ikke skal brukes for å verne moralske eller religiøse normer, et prinsipp stortingsflertallet har sluttet seg til. Det vil heller ikke være behov for noen blasfemiparagraf når rasismeparagrafen blir utvidet til å omfatte angrep på religion eller livssyn. (©NTB)