wenchejul
wenchejul

«Småmat» på julefat

- 2. juledag

Fredag 26.12. - 2. juledag

”Småmat” på julefat:

Enkelt julebrød i langpanne:

To varianter, velg mellom fyll med nøtter og tørket frukt eller løk, tomat og urter.

7 dl lunkent vann

50 gjær

3 ss olivenolje

1 ½ ts salt

1 ss honning

ca 3 dl hakkede nøtter og tørket frukt ( aprikoser, svisker, rosiner)

ca 14 dl hvetemel

Løs gjæren opp i lunkent vann, tørrgjær tilsettes i hvetemelet.
Tilsett olje, salt og honning.
Elt inn hvetemel.
Deigen skal ha en ”tykk grøtaktig” konsistens.
Dekk bollen med plastfilm og sett til heving ca 30 min.
Hell deigen over i en smurt eller bakepapirkledt liten langpanne.
Klapp deigen til den dekker formen.
La deigen etterheve under plast ca 20 min.
Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 oC i 20- 30min.
Avkjøl på rist.

Brødet kan også lages med fyll:

Bruk oppskrift som beskrevet over, men sløyf frukt og nøtter.
Lag fyllet mens brødet står til heving.
Før steking legg fyllet over brødet.

Fyll:

1 rødløk eller vanlig løk

8-10 soltørkede tomater eller 5-7 skiver salamipølse

15 - 20 sorte oliven

1 fedd hvitløk

2 ts Provence krydder / pizzakrydder

2 ss olje

ev litt revet hvit ost / parmesan

Finhakk løk, soltørkede tomater, sorte oliven og hvitløk og surr i olje i en stekepanne.
Smak til med krydder.
Bre fyllet over ferdighevet brød i langpanne.
Stikk hull med fingertuppene slik at fyllet trekker ned i brødet.
Stek som beskrevet over.

Marmelade med tørket frukt og krydder:

Smaker godt til ost og til å smøre på julens brød med nøtter og tørket frukt.

Smelt 2 ss usaltet smør i en stekepanne.
Legg i 1 kanelstang og ca 6 dl tørket frukt ( f eks 2 dl av hver: svisker, aprikoser og rosiner).
Dryss over 2-3 ss brunt sukker.
Kok opp og la sukkeret smelte og hell over ca ½ dl balsamicoeddik (gjerne med fikensmak) eller moscateleddik.
Kok opp og la trekke til en fyldig konsistens og frukten er myk.
Tips: Litt ekstra smak får du om du tilsetter 4-5 nellikspiker eller 1 hel stjerneanis.
Ristede/ lett stekte valnøtter eller hasselnøtter kan også tilsettes.
Marmeladen kan serveres med frukten i biter eller den kan kjøres til en grov masse i hurtigmikser.

Ost og frukt:

Træ ost i terninger og frisk eller tørket frukt på cocktailpinner.
Eller server ostebiter til marmelade med tørket frukt og nøtter.

Røkelaks og pepperrotmajones:

Pensle små runde brødskiver med olivenolje og stek i varm stekeovn eller stekepanne til skivene er sprø og gylne.
Eller rist i brødrister, vent da med å pensle med olje til de er ferdig ristet.
Bland 1 dl majones med 1 ss pepperot fra tube eller 1 ss revet frisk pepperot og smør på skivene.
Rull tynne skiver av røkelaks sammen og legg over.
Rist / stek sesamfrø i tørr stekepanne og dryss over.
Pynt med limebåter.

Kremet laks og sort kaviar:

Finhakk røkelaks og bland med litt rømme eller creme fraiche,og finhakket gressløk eller løk.
Fordel litt sort rogn over.
Pynt med litt grønt.
Server til brød eller lefse.

Lun leverpostei med sopp og bacon:

Rør opp leverpostei med litt sherry , portvin, calvados eller litt eplemost.
Har du litt chiliolje eller trøffelolje bruk gjerne det.
Tilbehør: stekt sopp og bacon krydret med timian.

Potetfristelser:

Bruk kokefaste poteter .( for eksempel Beate).
Kok potetene i lettsaltet vann.
Hell av kokevannet, damp potetene tørre.
Del dem i to eller store poteter i skiver.
Legg skiver av røkelaks, spekeskinke, sylte / lammerull eller kavia,r og ev litt rømme smakt til med litt sennep over.
Stikk en cocktailpine i hver.

Kald ribbe med dipp:

Del benfri stekt ribbe i porsjonsbiter.
Legg en sviske eller aprikos på toppen og stikk en cocktailpinne gjennom.
Eller lag skåler med pesto eller chilisaus og dypp ribben i sausen.

Stekt julepølse/ vossakorv / medisterkaker på pinne:

Server med surkål eller kålrotstappe.
Varm opp surkål/ rødkål tilsett finhakket eple ev litt karve.
Eller varm opp kålrotstappe eller ertestuing og smak til med litt ekstra smør.
Ekstra smak prøv med litt finhakekt chili.

Lefseruller med julefyll:

Lefse/ lomper/ tortilla/ krotekake smurt med rømme og sennepssaus eller kremet ost og skiver av laks, rakfisk eller kjøttpålegg over.
Rulles sammen og skjæres i biter på skrå.

For flere oppskrifter fra Wenche se www.artoftaste.no