Øystein Djupedal (Foto: TV 2)
Øystein Djupedal (Foto: TV 2)

- Forstår at dette kom overraskende

Øystein Djupedal skjønner den lokale skepsisen til ansettelsen av ham som fylkesmann i Aust-Agder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øystein Djupedal ble i dag utnevnt til ny fylkesmann i Aust-Agder av fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys. Det skjer til tross for at Djupedal ikke hadde søkt stillingen da fristen gikk ut 16. november.

- Med flere meget godt kvalifiserte søkere enn det vi hadde embete til, var det naturlig å vurdere søkermassen i en helhet. På bakgrunn av det ble Øystein Djupedal, av meg, bedt om å utvide sin søknad om også å omfavne Aust-Agder, sa Heidi Grande Røys.

Se hele pressekonferansen i videovinduet øverst.

Konstituert fylkesmann i Aust.Agder: - Jeg er overrasket

Forstår motstanden

Djupedal selv sier han skjønner motstanden mot hans kandidatur i fylket.

- Jeg forstår at dette kom overraskende på mange i Aust-Agder, og at de i dag er litt spørrende til hva dette er for noe. Det er opp til meg å vise at jeg skal gjøre en god jobb og sørge for at Aust-Agder har en sentral fylkesmann, sa han på dagens pressekonferanse.

Han avviser at han har blitt kontaktet av andre medlemmer i regjeringen i forkant av forespørselen om å utvide søknaden.

- Overhodet ikke, sa Djupedal.

- Men det er riktig at Heidi kom på mitt kontor på fredag morgen og spurte om jeg kunne tenke meg jobben i Aust-Agder. Naturlig nok måtte jeg bruke litt tid med familien siden dette er en beslutning som berører flere enn meg.

Djupedal ga endelig beskjed om at han ønsket jobben til Grande Røys på mandag.

Avviser kameraderi

Kritikken har haglet mot SV-statsråden Grande Røys etter nyheten om at Djupedal ble foretrukket som fylkesmann i et fylke han i utgangspunktet ikke har søkt til. Men hun avviser at dette dreier seg om partipolitisk kameraderi.

- Det synes jeg er en merkelig uttalelse. Det var til ulempe for Djupedal å være partifelle i SV i en sådan situasjon. Det er utelukkende på grunn av hans kvalifikasjoner at han ble valgt som fylkesmann, fastslo ministeren.

Les også: Opprør mot Djupedal

Dette er de nye fylkesmennene

Nord-Trøndelag: Inge Ryan fra SV.

Ryan (52) har vært nestleder i SV i fire år og har siden 2001 vært både stortingsrepresentant og parlamentarisk leder i SV fra 2005. Han har tidligere vært både varaordfører og ordfører i Namsskogan kommune.

Aust-Agder: Øystein Djupedal fra SV.

Djupedal (48) var statsråd i Kunnskapsdepartementet fra 2005 til 2007. Han har vært nestleder i SV i åtte år, og har også flere års erfaring med internasjonalt arbeid. Han ble valgt inn på Stortinget i 1993 og er fremdeles stortingsrepresentant.

Møre og Romsdal: Lodve Solholm fra Frp.

Solholm (59) ble valgt inn på Stortinget i 1989. Han er fremdeles stortingsrepresentant og er i tillegg varaordfører i Ålesund. Solholm har vært medlem av ulike politiske utvalg siden 1977.

Oppland: I tillegg fortsetter Kristin Hille Valla som fylkesmann i Oppland.

Hille Valla (63) har hatt stillingen en åremålsperiode. Fra oktober 1989 til november 1990 var Hille Valla statsråd i Miljøverndepartementet, og deretter var hun fylkesskolesjef i Oppland i åtte år.