DØD: W. Mark Felt avslørte selv i 2005 at han var kilden «Deep Troath» som førte til Nixon's avgang. Han døde 95 år gammel. (Foto: JOHN G. MABANGLO/EPA)
DØD: W. Mark Felt avslørte selv i 2005 at han var kilden «Deep Troath» som førte til Nixon's avgang. Han døde 95 år gammel. (Foto: JOHN G. MABANGLO/EPA)

«Deep Throat» er død

Kliden bak Watergate-skandalen er død. W. Mark Felt ble 95 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein fra The Washington Post avslørte Watergate-skandalen i 1974 sverget de på å holde kilden til avsløringene hemmelig til etter hans død.

Avslørte seg selv

Nå er kilden, W. Mark Felt, død 95 år gammel, skriver New York Times. Til tross for at de to journalistene sverget å holde identiteten hans hemmelig, avslørte han det selv i 2005.

I over 30 år var han den hemmelige kilden til Watergate-avsløringene. En hemmelighet som det var mange spekulasjoner rundt, men som ingen visste hvem var.

W. Mark Felt satt i toppledelsen i FBI da skandalen ble rullet opp mellom 1972 og 1974. I et intervju med CNN i 2006 fortalte Felt at han var stolt over hva han avslørte til de to journalistene og at han bidro til presidentens avgang.

Slik forlot president
  Richard Nixon Det hvite hus da han trakk seg som president etter Watergate-skandalen
  i 1974. (Foto: Anonymous/AP)
Slik forlot president Richard Nixon Det hvite hus da han trakk seg som president etter Watergate-skandalen i 1974. (Foto: Anonymous/AP)

Innbrudd

Watergate-skandalen kom til overflaten i 1972 da et innbrudd i demokratenes hovedkvarter i Washington ble avslørt og de fem innbruddstyvene viste seg å være tidligere CIA og FBI-agenter.

Hensikten med innbruddet vart å installere overvåkings- og avlyttingsutstyr i kontorene til demokratene.

Etter hvert som saken ble rullet opp viste den seg å ha forgreninger langt opp i systemet i Det hvite hus.

Journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein ble legendariske da de til slutt klarte å avsløre at bevisene pekte mot den republikanske presidenten Richard Nixon og hans stab i Det hvite hus. De to journalistene mottok den prestisjetunge Pulitzerprisen for sine avsløringer.

Journalistene Bob Woodward
  og Carl Bernstein fra The Washington Post avslørte Watergate-skandalen
  som førte til president Richard Nixons avgang i 1974. (Foto: WIN MCNAMEE/AFP)
Journalistene Bob Woodward og Carl Bernstein fra The Washington Post avslørte Watergate-skandalen som førte til president Richard Nixons avgang i 1974. (Foto: WIN MCNAMEE/AFP)

Slapp tiltale

Den 8. august 1974 valgte Nixon å gå av som president, som den første noen gang i USAs historie som har trukket seg midt i en periode. Visepresident Gerald Ford tok over og benådet Nixon slik at han slapp tiltale.

I 1974 ga de to journalistene ut boken All The President's Men som omhandlet skandalen.

I 1976 ble filmen med samme navn en suksess med Robert Redford og Dustin Hoffman i rollene som de to gravende journalistene.

I over 30 år holdt de to journalistene løftet sitt og holdt tett om hvem som var den mystiske kilden «Deep Throat». 31. mai 2005 sto Felt selv fram og avslørte at han var den hemmelige kilden. Dette ble senere bekreftet av Bob Woodward.